Реклама / Ads
1| 4897 |09.09.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Пускаме още 65 млн. лв. за здраве

.
65 млн. лева допълнителни средства за здравеопазването до края на годината ще даде правителството. Това съобщи днес финансовият министър Симеон Дянков, по време на изслушване в парламента.
 
Наличностите по сметки на здравната каса в Българската народна банка към 31 юли 2010 г., са в размер на 1,235 млрд. лв., потвърди още Дянков.

„В момент на тежка икономическа криза в българското здравеопазване влизат повече пари отколкото в най-добрата фискална година на България от последното десетилетие", изтъкна финансовият министър.

Ето какво обясни Симеон Дянков пред депутатите относно проблемите в здравеопазването:

„По текущия бюджет на касата до края на годината са предвидени плащания от по 67 милиона на месец, за общо пет оставащи месеца. С допълнителните 13 милиона на месец се достига средно месечната сума от 80 млн. лева. Пет месеца по допълнителни 13 млн. - това е сметката за 65-те милиона, за да се достигнат нивата от предишни години. Проблемът за тази година ще бъде донякъде решен с това допълнително финансиране, но то не решава проблема по принцип. Защото една нереформирана система гълта все повече пари без да се променя.

Факт е, че реформите все още не са осъществени и като финансов министър, както казах, само срещу реформи могат да се дават пари. Иначе ще стане това, което ставаше последните няколко години. Все повече пари влизат в системата на здравеопазването, а тя не става по-здрава, тя продължава да е болна.

Имаше изоставане. Правителството отчита това, че можеше да се направи повече последната година и два месеца. И точно затова днес всички го усещаме. И в такава година - на тежка икономическа криза, ние трябва да вливаме допълнителни пари, над това, което е правено дори в най-добрите фискални години 2007-а и 2008-а."

Изслушването на финансовия министър беше в отговор на искане на СДС. Въпреки че миналата седмица Дянков изнесе данни и увери, че кабинетът не е харчил пари от бюджета на касата, сините смятат, че трябва по-обстойно разяснение
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6081 |11.07.2010 С. Дянков: "Свещени крави" в криза? В никакъв случай! . 0| 5590 |24.06.2010 С. Дянков: 600 лв. на час за ЕРП-консултации? Много са! . 15| 5543 |07.06.2010 С. Дянков: МВР по-малко да говорят, повече да работят! . 0| 5112 |12.05.2010 Дянков: Не виждам проблем в българо-руските отношения

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads