Реклама / Ads
0| 4937 |25.01.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Разплащаме ударно парите от еврофондовете

.
Симеон Дянков
От януари до март ударно ще се правят разплащания по европейски и национални програми. Това заяви министърът на финансите Симеон Дянков на среща с бизнеса в Благоевград в петък, 21 януари.
 

В присъствието на повече от 200 представители на бизнеса в града Дянков разясни мерките, които правителството предприема за съживяването му.

Месец януари ще отбележи рекорд по изплащане на пари по европейски фондове и съфинансиране с държавни средства -предвиждаме да изплатим пари от порядъка на 700 милиона лева. Сравнено на месечна основа, през януари ще се извършат с 20% повече разплащания от който и да е друг месец в историята на европейските фондове в България, категоричен беше министър Дянков.

По думите му, през първите три месеца на годината нарочно ще влезем в дефицит, за да се направят тези разплащания, защото фискалната политика, която води правителството е стабилна и можем да си го позволим.

Финансовият министър подчерта, че правителството с голямо нетърпение очаква оценката на ЕК за работата по европейските фондове. Той припомни факта, че при предишното правителство, под „вещото” ръководство на Плугчиева са ни връщали два пъти отрицателни оценки по всички фондове.

За щастие, по две от програмите - Екология и Регионално развитие, не са успели даже да подадат документите. След като материалите по другите пет фонда са били преработени, те вече са внесени в ЕК и в края на февруари се очаква отговор, който управляващите се надяват да бъде положителен, прогнозира Дянков.

Според него, ако имаме по-добри резултати, това автоматично ще означава, че не стотици милиони, а милиарди евро, които в момента не можем да използваме, ще се отворят към България. Това ще развърже ръцете на бизнеса и общините и фирмите ще могат да кандидатстват с проекти и да работят със свежи пари.

Дянков обяви още, че външните анализатори оценяват фискалната политика на България като най-добрата в момента сред страните от ЕС. Най-важното е, че и валутата ни ще остане стабилна, данъците няма да се увеличават, а напротив, предвижда се към средата на годината осигуровките да паднат с още 1-3%.

Той съобщи и друга важна информация, получена в късния петъчен следобед, че ЕБВР е увеличила прогнозата за икономически растеж на България от -1,5 % за тази година на +0,7%.

Прогнозите, на които правихме бюджет 2010 е -2%, тоест спад. В момента правим нов икономически анали, който ще обявим другата седмица, но и нашите прогнози вече са от минус към плюс. Икономиката на България тази година няма да се свива, а с малко ще се разраства, категоричен е Симеон Дянков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 8271 |25.01.2010 Мисионерът Дянков: от “Doing Business до “Doing Budget” . 1| 4808 |15.01.2010 Губим парите от ЕС, ако не ги харчим навреме . 3| 4967 |14.01.2010 Държавата трупа борчове, бизнесът си иска парите . 4| 4992 |07.01.2010 Симеон Дянков: Ако не се справя с кризата, подавам оставка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads