Реклама / Ads
6| 6729 |15.04.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков сменя шефове на ББР, слага свой човек

.
Симеон Дянков
Днес Надзорният съвет на Българска банка за развитие, председателстван от бившия началник-кабинет на Симеон Дянков, сменя ръководството на банката. От поста изпълнителен директор ще бъдат освобедени Сашо Чакалски,заместник-председател на УС, и Ангел Геков, пише Bulgaria-news.
 

Асен Ягодин ще бъде новият председател на Управителния съвет и главен изпълнителен директор на по-известната със старото си име Насърчителна банка, на мястото на Димитър Димитров.

От деловите среди коментират, че решението на вице-премиерът е политическо, а мотивите не са професионални, предвид факта, че банката е постигнала рекордна печалба.

Очевидно вицепремиерът Симеон Дянков разширява влиянието си, след като на 31 март т.г. неговият началник-кабинет в Министерството на финансите Румен Порожанов стана изпълнителен директор на Фонд "Земеделие".

Румен Порожанов е и председател на Надзорния съвет на Българска банка за развитие.

Според източници от банковите среди, в последно време Симеон Дянков и Асен Ягодин се сближили доста. Това направило впечатление, тъй като финансовият министър не общува с водещите банкери в страната и не се е срещал с Асоциацията на банките повторно след първата опознавателна среща в началото на мандата на правителството преди година и половина.

Асен Ягодин ( 41 г.) работи в банковия сектор от 18 години, при това само в една и съща финансова институция - Пощенска банка. "2010 г. беше трудна, но успешна година за банковия сектор, който устоя на ударите на кризата, остана стабилен и сигурен", отбеляза Асен Ягодин при получаването на отличието "Банкер на годината" миналия декември.

От 2008 г. той е заместник-председател на Асоциацията на банките в България. В началото на 2010 г. Асен Ягодин беше избран за председател на Съвета на директорите на „Българска фондова Борса - София" АД. Това беше коментирано в деловите среди като "конфликт на интереси", тъй като е необичайно търговски банкер да заема едновременно и позиция в държавна компания.

Асен Ягодин от няколко месеца си търсел работа, тъй като гръцките банки станаха несигурни след драматичната финансова и икономическа криза в Гърция. Пощенска банка е собственост на гръцката Eurobank EFG.

Кариерата на Асен Ягодин изцяло е свързана с Пощенска банка. Първоначално започва работа в софийски клон на банката, след което преминава в Централно управление като дилър в управление „Паричен и капиталов пазар". През 1999 г. заема позицията началник Управление „Ликвидност", а през 2001 г. е избран за член на Съвета на директорите на финансовата институция. От 2004 г. Асен Ягодин е и неин изпълнителен директор.

Ягодин притежава магистърски степени по „Финанси" (1992 г.) от Университета за национално и световно стопансвто и по „Бизнес Администрация" (2005 г.) от Американския университет в България. В периода 1994 - 2001 г. придобива допълнителeн професионален опит чрез специализации в Салмон Смит Барни-Лондон, Австрийския институт за финансови деривати, Министерството на финансите на Люксембург.

Българска банка за развитие (ББР) отчете ръст на печалбата от 66,5% за 2010 година. По този показател банката се нарежда на второ място от всички банки в страната.

Печалбата на ББР след данъци е в размер на 25,883 млн. лева. С 55,8% са се увеличили и активите на ББР, като в края на 2010 г. техният размер е 1,37 млрд. лева. Корпоративният кредитен портфейл надхвърля 400 млн. лева, като увеличението му спрямо 2009 година е 32,1%. Привлечените средства от външни финансови институции са 220 милиона лева.

Към края на 2010 г. броят на служителите в ББР е 100 души. На всеки един от тях се падат активи от 13,706 млн. лева, докато за цялата банкова система този показател е 2,172 млн. лева. На всеки служител от ББР се пада сума от 4,033 млн. лева отпусната за кредити на фирми, а за банковия пазар у нас този показател е бил средно 1,588 млн. лева.

Въпреки че не се възползва от пряка държавна гаранция, през декември 2010 г. ББР получи рейнинг „ВВВ-” (равен на държавния) от международната рейтингова агенция FITCH. След като извърши надзорна проверка Управление „Банков надзор” на БНБ потвърди и високия комплексен рейтинг CAMELOS.

Банката беше създадена през 1999 година с името Насърчителна банка и беше преименувана през 2008 година. Нейното предназначение е да кредитира малкия и среден бизнес. По време на управлението на Тройната коалиция тя предостави на търговски банки, определин чрез конкурс, 500 милиона лева, които бяха отпуснати като заеми на малки и средноголеми фирми при много изгодни условия - с предимство се отпускаха средства на земеделски фирми.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 25| 4959 |22.03.2011 Дянков удря бюрократите, още 4000 - аут . 1| 5727 |25.02.2011 Сините предлагат на Дянков фискалният борд да влезе през 2012 . 22| 6141 |20.01.2011 С. Дянков: Реформите можеха да станат и преди, но не станаха, нали г-н Станишев? . 1| 5571 |20.12.2010 Сменят туристическото ни лого?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads