Реклама / Ads
9| 5441 |03.01.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков сваля лихви

.
Симеон Дянков
Отношението към мен не ме уморява, напротив - амбицира ме.
 

Свикнал съм да казвам каквото мисля за правилно. Смятам това за демократично - да няма скрито-покрито. От време на време ми създава проблеми, но дългосрочно печеля от него. Печели и общественият дебат, казва в интервю за в; 24 часа вицепремиерът Симеон Дянков.

Говорехме за 2015 г., хубаво е да се уточни, и за тогава казах, че имам други планове. Сигурен съм, че ГЕРБ ще има нов мандат, и аз ще съм активен, за да го спечелим. А иначе си мисля, че на хората им писна някой да пише глупости за политици непрекъснато. Ако в САЩ политик сгреши, краде, не си върши работата, ще се скъсат да го критикуват. Но да засягат семействата, да се бъркат в личния живот - много рядко си го позволяват. Но при нас сигурно така трябва. За да се научат политиците да внимават.

А на мен това, което правя, ми харесва. Отношението към мен не ме уморява, напротив - амбицира ме.

Големият положителен ефект ще се види към 2015 - 2016 г. Е, дефицитът в НОИ няма да е нула, но ще падне до 100 млн. лв. Което е успех. Ще спечели следващото правителство, което без съмнение ще е на ГЕРБ. През 2016 г. в бюджета ще останат 4 милиарда, които могат да се използват за друго. Малко повече за култура, за образование, здравеопазване.

Законът ясно казва, че парите стоят в Сребърния фонд и до 2018 г. могат да се използват само за инвестиции. После поетапно влизат във втория пенсионен стълб. Сега те са в БНБ на доста ниски лихви. Заварих ги на 0,12%, сега са 0,38%. Но и при 0,38 възвръщаемост годишно фондът губи, защото инфлацията за 2010 г. бе 2,8%. От това аз не съм радостен. Затова искам да разширя възможностите фондът да инвестира у нас. Чрез фондовата ни борса. Имам идея и нашите пенсионни фондове да влагат в имоти - дългосрочна инвестиция с възвръщаемост. А и ще възроди пазара на имоти. Работна група доизчиства законови текстове, за да влагат те и в наши ДЦК.

Помните, че в началото на мандата в едно от първите си интервюта точно на вас казах, че банкерите искат благоприятна финансова среда и подобрен кредитен рейтинг. Ето, това вече е факт. Външният финансов ресурс, който ползват нашите банки, вече е по-евтин, вземат го при по-ниски лихви. Следователно би трябвало и за крайните потребители парите да поевтинеят.

Нека банкерите направят анализ и кажат защо - може да има други причини, може да има структурен проблем. Да, ние нямаме много възможности, регулатор е БНБ. Но една от първите ми задачи тази година ще е да поканим представители на банките и БНБ в тристранния съвет. В интерес на всички е лихвите да паднат, за да върви по-добре икономиката.


Административната реформа май ще стартира на 15 март. Надявах се датата да е 1 януари, но ветото на президента Първанов "изяде" времето за разглеждането на проектите в парламента. Всички наредби са готови, остава да се приемат промените в Закона за държавния служител.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 65| 16213 |29.12.2011 Пръмов: Нашепват ми, че Дянков поглежда към 2 млрд в Сребърния фонд . 30| 5939 |17.12.2011 Дянков: Огънахме се пред синдикатите и забавихме реформите . 0| 7047 |11.12.2011 Отказът от „Бургас-Александруполис” отклонявал вниманието от Дянков . 26| 5032 |09.12.2011 Еврото няма да си отиде, нищо че Дянков го твърди

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads