Реклама / Ads
25| 4965 |22.03.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков удря бюрократите, още 4000 - аут

.
Симеон Дянков
Около 3500 до 4000 бюрократи ще бъдат съкратени в най-близко време. Към момента само 12% от заложените 20 на сто от съкращенията са реализирани, което означава, че до края на годината трябва да си отидат още 4% от работещите в бюрократичния апарат. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
 

По думите на Дянков за момента съкращенията ще излязат по-скъпи, защото, когато някой излиза от държавната администрация щедро получава по 10-20 заплати. Само за тази и миналата година от административни съкращения вече са спестени 90 млн. лв. Когато цялото оптимизиране стане факт, спестените средства ще бъдат около 200 млн. лв. Предстои среща с КТ "Подкрепа", на която Дянков ще представи Пакта за финансова стабилност. "Просто им представям пакта и ги убеждавам защо той е добра идея. Вчера имахме прогрес – от КНСБ казаха, че поне едната от трите стъпки – за дефицита, е добра идея, така че има някакъв прогрес. Надявам се и с "Подкрепа" да тръгнем по този път" каза Дянков.

На форума по представянето на доклада на ЕБВР за развитието на икономиките в региона, в който оперира банката, Дянков се отчете за успешните и неуспешни реформи на кабинета. Като положителни страни той определи инвестициите в инфраструктурата, запазването на най-ниското данъчно бреме в ЕС, пенсионната реформа, а като неуспешни за момента – здравната реформа. Продължението на тази реформа предстои да се случи, заедно с образователната, въвеждането на електронното правителство. "Колкото повече излизаме от кризата, толкова по-трудно ще става да се правят реформи", каза вицепремиерът.

Според него, ЕБВР залага 1% по-нисък ръст от правителството, защото е по-консервативна и не знае "местната флора и фауна". Предстои среща с Европейската банка, на която ще бъдат обсъдени капиталовите пазари и фондовата борса. Дянков обясни, че след законовите промени, следва промяна и по отношение на борсата и централния депозитар, които да работят по-добре съвместно. До две седмици финансовият министър ще представи визия в Министерски съвет на развитие на капиталовия пазар. "Към борсата има огромен интерес. Шест различни инвеститори досега са представили техния интерес и сме имали първоначални, неофициални, разбира се, разговори", добави той. Дянков се надява до края на годината да се избере инвеститорът.

ЕБВР предвижда по-добри резултати за българската икономика и призовава да се подновят реформите. Прогнозираният растеж на БВП е 2,6%. В последната си прогноза за регионалната икономика, публикувана в края на януари банката посочва, че са се очертали признаци на обръщане на тенденцията, включително увеличаване на износа, добър туристически сезон и перспективи за силни резултати в селското стопанство. В доклад на ЕБВР се отчита, че банковият сектор в България е понесъл добре глобалната криза, доказвайки, че е добре капитализиран и регулиран.

Докладът за прехода, изготвен от ЕБВР за 2010 г. отчита постигнатия от България напредък в намаляването на административната тежест върху предприятията и в усилията за справяне с корупцията. В същото време се призовава да се подобрят начините за разрешаване на търговски спорове и процедурите по несъстоятелност, както и реформите в съдебната система.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5752 |25.02.2011 Сините предлагат на Дянков фискалният борд да влезе през 2012 . 22| 6160 |20.01.2011 С. Дянков: Реформите можеха да станат и преди, но не станаха, нали г-н Станишев? . 10| 5358 |03.12.2010 Дянков не дава 13-та заплата . 0| 4945 |24.11.2010 Дянков поиска санкции при висок финансов дефицит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads