Реклама / Ads
48| 10132 |06.06.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Вдигаме заплатите от 1.01

.
Симеон Дянков
Амбицията била повишаването да е с 10% за пенсионери и за останалата публична сфера. Това зависело от две неща. Първото - приходите, които сега вървят добре. Второто - да влязат допълнителни пари от продажбата на ненужни държавни активи.
 

Във финансовата част докладът беше много положителен за България. Първо, защото излязохме от процедурата за свръхдефицит заедно с Германия. Това е постижение за нас, казва в интервю за в. Стандарт вицепремиерът и винистър на финансите Симеон Дянков. От ЕК смятат, че вече сме напреднали много в пенсионната реформа. Това е нещо, с което Министерството на финансите се занимаваше много активно през последните две години. Третата тема, на която почти никой не обърна внимание, е, че има голям напредък във външната ни конкурентоспособност.

България е похвалена за това, че от голям дефицит в текущия ни баланс сме минали на малък плюс през 2011 г. За тази година също очакваме да сме на излишък от 2-3%. За мен тази тема е по-важна дори от излизането от свръхдефицита.

Трябва да има голяма реформа в здравеопазването. И неслучайно това е секторът, където сме правили най-много промени. До края на мандата ни голяма реформа в здравеопазването трудно ще се направи. Могат да се направят първите стъпки. И ние ще ги подготвим, така че някои от по-малките стъпки могат и сега да станат, но това няма да е голямата реформа. Тя може да стане в самото начало на втория мандат.

В началото на следващата година вдиаме заплатите. Амбицията ни е повишаването да е с 10% за пенсионери и за останалата публична сфера. Това зависи от две неща. Първото са приходите, които сега вървят добре. Второто е да влязат допълнителни пари от продажбата на ненужни държавни активи. Например този месец в хазната постъпват 94 млн. лв., които миналата година взехме от продажбата на миноритарния дял в EVN. Каквото приватизираме тази година, например миноритарните дялове в ЧЕЗ и Е.ОН, парите ще влязат в следващия бюджет. Отчасти това е причината за частична миноритарна приватизация на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ). Така парите от това на 100% да се използват за увеличаване на доходите през следващата година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 26| 13441 |19.05.2012 Чутовно: Вдигаме небостъргач за експерти и спортисти от цял свят . 26| 7552 |01.05.2012 Нови технологии вдигат заплатите . 9| 6507 |01.05.2012 На 1 май символично вдигат заплатите . 34| 6912 |12.04.2012 Дянков: От 1 юли вдигаме пенсиите, догодина - пак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads