Реклама / Ads
16| 5202 |07.06.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков вдигна мерника на шефа на НАП

.
Симеон Дянков
Резултатите от работата на шефа на Националната агенция за приходите (НАП) ще покажат дали Красимир Стефанов ще остане на поста си. Това каза пред журналисти днес министър на финансите Симеон Дянков.
 

"Проследявам как работи НАП до средата на годината, както и всичко останало. Оттам вече ще се вземат и решенията. Но дали ще остане на поста си Стефанов, ще зависи от резултатите - не само от събираемостта, която върви добре, а и от борбата с ДДС-измамите, говорил съм многократно, че искам много по-голяма инициативност от НАП за измамите, които с десетилетия са вървели", категоричен бе министърът.

До неотдавна Стефанов се радваше на голям медиен комфорт покрай мощната пиар-кампания, която ведомството му водеше – ефектни акции за разкриване на доходите на известни и заможни лица, облитания с хеликоптер на ″скрити″ имения и шумни акции съвместно с медии сред дребни търговци и собственици на заведения за наличие на касови апарати.

Ефектът от акции на фона на направените разходи за провеждането им така и не стана ясен, въпреки обявяваните събрани допълнителни приходи.

Във вторник финансовият министър отхвърли предположенията, пуснати в медиите вероятно също като пиар-ход на Стефанов, че той ще оглави НОИ. Дянков определи тази идея като "странна".

Той опроверга и другия появил се замисъл – НАП и НОИ да се слеят. "Това е немислимо, едната е разходна, а другата - приходна агенция, затова няма никакъв начин това да стане, не сме си го и помисляли", допълни Дянков.

По повод на съобщението, че вероятно ще има добавка за пенсиите в зависимост от размера им, финансовият министър каза, че не може да има диференцирана добавка.

Не е ясно с колко ще се увеличат пенсиите от 1 юли, но сред тиражираните версии бе и тази за вдигане с повече на най-ниските обезщетения за старост, а с по-малко – на най-високите. Все още размерът на добавката се изчислява, стана ясно от думите на Дянков.

"Въпрос на социална политика е дали ще се премахне таванът на пенсиите, но в този момент това не е тема на разговори, коментира финансовият министър болната тема на възрастните хора", които би трябвало да получават по-големи пенсии от сегашното ограничение от 700 лв.

"В сряда след заседанието на Министерския съвет ще се съберат юристи, представители на пенсионните фондове, синдикати и работодатели, за да се прецени какво да се предприеме, след като Конституционният съд обяви за противоречащо на основния закон решението за прехвърляне на личните вноски на осигуряващите се в професионални фондове по сметката на НОИ", каза още Дянков.

Обсъжда се дали да се върнат въпросните 100 млн. лв. на частните дружества, поясни финансовият министър. Той обаче не пожела да се ангажира дали частните фондове фондовете ще издържат, ако се наложи от 2014 г. да плащат пенсии на работниците с първа категория на труд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 6007 |31.05.2011 И ДПС бяга от подкрепа на пакта "Дянков" . 15| 5575 |30.05.2011 Вдигат заплати и пенсии, чакат благословията на Дянков . 2| 5826 |27.05.2011 Бюджет 2012 ще е по-добър за България, обеща Дянков . 4| 5879 |26.05.2011 Доходите отново скараха Дянков и синдикатите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads