Реклама / Ads
1| 5122 |11.10.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Винаги нещо му е куцало на здравеопазването

.
Симеон Дянков
Завой няма, има просто диалогизъм. Появяват се нови идеи, обсъждат се и след това се взима правилното решение. Така коментира промените в икономическата политика на кабинета финансовият министър Симеон Дянков в ефира на БНТ.
 

Припомняме, в последните дни темата за увеличението на вноските - както пенсионните, така и здравните, беше особено актуална. Все още обаче не е ясно с колко точно процента ще бъдат вдигнати те, пише News.bg.

И днес финансист номер едно не даде конкретен отговор в тази насока, като отбеляза, че има още доста да се работи, преди позициите да се сближат.

Все пак, коментирайки здравната вноска, Дянков посочи че най-вероятно тя също ще бъде увеличена, най-вероятно 2%. Надеждата ми да е сме малко под 2%, но още няма съгласие, по цифрата се говори, обясни той.

Запитан защо изобщо трябва да се увеличава вноската за здраве, Дянков отговори, че това се прави, за да се закрепи здравната система и то не за няколко месеца, а за години напред.

Коментирайки още темата здравеопазване, той посочи, че системата се нуждае от реформи, запушване на течовете и по-голямо финансиране. Винаги на здравеопазването нещо му е липсвало. Ако се върнем назад във времето, ще видим, че най-честа тема за искане на вот на недоверие е била именно здравето, допълни финансовият министър.

Дянков отбеляза, че средно на глава на населението за здравеопазване у нас се дават 50% от средствата, отделяни в останалите страни от Европейския съюз. Той добави, че именно поради тази причина трябва да се увеличат и приходите от здравни вноски. Все пак финансовият министър посочи: На мен въобще не ми се иска да вдигаме осигуровките.

Попитан дали действително парите от вноските за здраве са били изразходвани тихомълком за пенсии, Дянков отговори, че те са били отделяни за частни здравни фондове и са се съхранявали в отделна сметка в БНБ. Финансист номер едно изтъкна, че достъп до тази сметка няма дори той, парите са били неразработени и „просто са си стоели там". Той обаче обясни, че за сметка на това други части от фискалния резерв са се използвали за пенсии.

Симеон Дянков добави и че единствено България от всички страни в ЕС не е увеличавала данъците. Той цитира изследване на KPMG, според което страната ни е една от десетте страни с най-ниско данъчно бреме за домакинствата.

В заключение, запитан дали сме излезли от кризата, министърът на финансите се обърна към водещия с думите: Вие решете, според Евростат сме излезли.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4872 |09.09.2010 Дянков: Пускаме още 65 млн. лв. за здраве . 18| 6067 |11.07.2010 С. Дянков: "Свещени крави" в криза? В никакъв случай! . 0| 5579 |24.06.2010 С. Дянков: 600 лв. на час за ЕРП-консултации? Много са! . 15| 5512 |07.06.2010 С. Дянков: МВР по-малко да говорят, повече да работят!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads