Реклама / Ads
4| 5350 |29.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков внесе “малката пица” в парламента

.
Симеон Дянков
Финасовият министър Симеон Дянков връчи законопроекта за Бюджет 2010 на председателя на Народното събрание Цецка Цачева спазвайки по този начин, предвиденият от закона срок за тази процедура.
 

Като подарък за Цачева беше проложена и химикалка с флаш памет на която са записани основните параметри на финансовата рамка за идващата година.

Дянков увери, че ще работи заедно с парламента по проектобюджета, за да може той да бъде ясен сигнал за Европа и международните финансови институции, че България има стабилна фискална политика и икономика и че няма да изостава в темповете си на развитие от водещите страни.

От своя страна Цачева подписа внесения законопроект и го разпредели по всички параментарни комисии за обсъждане.

Припомняме, че в бюджета за следващата година е предвиден дефицит, макар и под 1% от БВП. Това се дължи на вноската, която страната ни трабяа да плати заради членството си в ЕС, която е в размер на 779 млн. лв., предаде БНР след правителственото заседание. Като цяло проектозаконът за бюджета предвижда приходи от 26.3 млрд лв., а разходите ще са с 460 милиона лева повече.

Планираните приходи по консолидираната фискална програма за 2010 г. са 41,6% от БВП. От тях данъчните се очаква да бъдат 20,9 млн. лв., а неданъчните - 3,4 млрд. лв. През следващата година помощите, от които основен дял имат тези от европейския бюджет, са разчетени на 2 млрд. лв. Забавянето на икономиката и липсата на своевременни мерки в началото на кризата се отразяват неблагоприятно върху приходите по консолидираната фискална програма, като рисковете пред изпълнението на тази част на бюджета се запазват и за 2010 г.

Размерът на разходите в социалния сектор е 37,3% от общите разходи, или 15,3% от БВП, уточнява пресцентърът на Министерския съвет. Около 40 от всеки 100 лева държавни харчове ще отиват за социални харчове. Заради това се намалява издръжката в почти всички сектори. Към образованието ще се насочат 2.6 млрд. лв. Приблизително толкова отиват и за здравеопазване.

Публичните разходи за образование през последните години са на нива над 4% от БВП, като с бюджета за 2010 г. се предвижда това равнище да е 4,2% от БВП. Това изисква по-ефективно разходване на средствата чрез приоритизиране на мерките за повишаване на качеството на образованието и осигуряването на равен достъп. Разходите за здравеопазване се запазват на нивото от 4,2% от БВП, като номиналният им размер е 2,6 млрд. лв.

Сред основите преположения на документа са спад на икономиката със 2%, курс на долара от 1.45 лв. и инфлация от 2.2%. Чуждите инвестиции, които се сринаха от 6.5 млрд. 3 млрд. лв, догодина се очаква да бъдат малко повече 3.3 млрд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5081 |23.10.2009 Дянков отмени регламентирания работен ден за пазаруване . 13| 5143 |19.10.2009 Реформи на валутния борд иска Дянков . 0| 4798 |14.10.2009 Дянков затяга данъчния контрол . 6| 4735 |12.10.2009 Оптимистични прогнози за икономиката вещае Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads