Реклама / Ads
3| 5056 |07.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков: Залагаме на добрата фискална политика

.
Симеон Дянков
Основните допускания за бюджет 2010 са направени при балансиран бюджет. За нас е много важно и в процеса на кризата да запазим добрата фискална политика, която е имало в дългосрочното минало. Това каза министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет.
 

По думите на Дянков България трябва да покаже, че държи на валутния борд и че дава сериозна заявка за влизане в еврозоната. Подготвят се материалите за влизане в „чакалнята на еврозоната” ЕRM 2 и в кратко време страната ни ще кандидатства там.

Едното от нещата, които са необходими според финансовия министър, е да има бюджет 2010 г. и конвергентна програма на съответната страна, което се прави до края на ноември. Тази година за конвергентните програми Европейският съюз е увеличил срока до 31 януари заради свръхдефицит в редица страни. Ние не сме и няма да бъдем в свръхдефицит, може би съществува възможност да си подадем по-рано конвергентната програма, каза Дянков, но посочи, че вероятно трябва да изчакаме с целия процес по кандидатстване, тоест до края на януари.

В бюджет 2010 г. ще има буфер от 10 %, но ако постигнем балансиран бюджет, този буфер няма да се използва за разлика от тази година, коментира Дянков. По думите му – ако няма промяна в икономическата ситуация, бюджетът ще бъде какъвто е приет, без промяна.

Ако към средата на годината се види, че влизат повече пари в Националната агенция за приходите и има увеличаване на износа – тоест излизане от кризата, разходите ще се увеличават. Конкретни проценти и за какво ще се използват парите в момента обаче не се коментират, каза Дянков.

В проектобюджета, което продължава да се обсъжда, не се предвижда увеличавана на ДДС, Данък печалба, както и увеличаване на данъци, коетоще позволи бизнесът да запази повече работни места, коментира министърът.

Не се предвижда и промяна в данък сгради по отношение на праговете. Данък сгради е по усмотрение на кметовете и не е залегнало промяна.

Що се отнася до акцизът на цигарите, той е заложен на 76 евро на 1000 къса. Дянков припомни, че страната ни има задължение към ЕС да увеличи акциза до 64 евро на 1000 къса в началото на 2010 година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 4958 |06.10.2009 Дянков: Трябва да бъде оптимизирана болничната помощ . 5| 5095 |10.09.2009 Дянков: Имаме нужда от външен анализ за бюджета . 2| 4964 |08.09.2009 Дянков: ДАНС не е работила по финансовите злоупотреби . 5| 5282 |07.07.2009 Симеон Дянков: Изборът на Иван Искров е нелегитимен

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads