Реклама / Ads
13| 5112 |09.11.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков е заплаха за финансовата стабилност в България

.
ГЕРБ дойдоха с голямата кошница на смели обещания, но стигнаха до оскъдната пица на г-н Дянков. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев на пресконференция за бюджет 2010 г.
 

По думите на експремиера това ще бъде бюджет на бедността, социалната несигурност, фалити на общини. Според него в бюджета се залага намаляване на БВП, когато водещи страни излизат от рецесия.

"Това означава, че от ГЕРБ или са лъгали за възможностите за допълнителни постъпления в бюджета, или че имат други планове по отношение на тези приходи, ако вярват, че могат да ги съберат. Месеци наред говориха, че на всяка цена ще има балансиран бюджет, това което внесоха, е бюджет с дефицит 0.7 % от БВП", каза той.
Станишев посочи, че в данъчните закони и в бюджета се вижда увеличаване на данъчното бреме върху хората.

Според Станишев държавата прехвърля отговорността върху гражданите и това най-ясно личи в акцизната политика. С 42 % нараства акцизът върху електрическата енергия.

В условия на криза, когато е необходима социална защита, драстично са намалени средствата за политика по заетостта от 190 млн. лева на 65 млн. лева. С 63 000 души по-малко са хората, наети по програми и мерки за временна заетост.

По отношение на пенсионната политика е отменено швейцарското правило, което гарантираше сигурно увеличаване на доходите от 1 юли, като се преминава към гъвкав механизъм с неизвестни параметри.

С 382 млн. лева са по-малко парите за здравеопазване – българите ще бъдат лекувани по-зле, а здравеопазването ще стане по-малко достъпно. С 20 % е намалена държавната субсидия за висшите училища, а за капиталови разходи на университетите – 67 %. Фонд Научни изследвания се орязва наполовина.

Според Сергей Станишев Симеон Дянков е заплаха за банковата и финансовата стабилност на България.

Критики към финансовия министър отправи и говорителят на БСП Корнелия Нинова. Тя коментира, че и икномическата логика, и практика в Европа в момента опровергават Симеон Дянков. Според БСП съвсем реалистично е с 1 млрд. лева повече да бъдат постъпленията в бюджета.

Нинова заяви още, че осигурителната тежест е намалявана няколко пъти, но в условия на криза това не е добре да се прави, защото така в бюджета ще влязат 400 млн. лева по-малко.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 4885 |06.11.2009 Дянков: ЕС оцени високо новата фискална политика . 4| 5136 |03.11.2009 Дянков представи новите стари мерки за следвашите 100 дни . 4| 5338 |29.10.2009 Дянков внесе “малката пица” в парламента . 3| 5062 |23.10.2009 Дянков отмени регламентирания работен ден за пазаруване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads