Реклама / Ads
0| 4795 |14.10.2009 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Дянков затяга данъчния контрол

.
Симеон Дянков Източник: Вяра Йовева
Строга дистанционна връзка на фискално устройство ще бъде въведена с Националната агенция за приходите (НАП)". Това съобщи министърът на финансите Симеон Дянков на пресконференция в Министерски съвет.
 

Промяната е залегнала в Закона за ДДС, основният фокус е отново борбата с контрабандата. Големите търговски вериги и бензиностанции имат такива устройства, но не и по-малките и там се осъществява голяма част от контрабандата, коментира Дянков.

Той добави, че с  Наредба 18 на Министерство на финансите от 1 октомври има такава система специално за бензиностанциите, но макар че е он-лайн се прави общо взето на края на всеки ден. С въвеждането на дистанционна връзка това ще може да става за различни обекти, не само за бензиностанции.

Дянков представи част от промените в пет данъчни закона, които са и на сайта на финансовото ведомство.

232 млн. лева за 2010 година са очакваните постъпления в бюджета от по-високия акциз на цигарите, който ще бъде 76 евро на 1000 къса.

Въвеждане на система за продажба на маркирани горива се предвижда с цел справяне с контрабандата. Става дума за газьол и керосин с акцизна ставка в размер на 50 лв. на 1000 литра.

Ще има нулева акцизна ставка за смазочните масла, като по този начин те ще бъдат обект на митнически контрол. Акцизът на твърдия алкохол няма да се повишава.

По думите на министър Дянков не се променя ДДС, нито един от преките данъци не се увеличава, с цел запазване на работни места.

В Закона за корпоративното подоходно облагане е заложено отмяна на данъчните облекчения на предприятия, извършващи големи инвестиции в размер на над 10 млн. лв. в отделни отрасли. В последната година от тази преференция са се възползвали големи предприятия и инвеститори, малките предприятия пък се оплаквали от дискриминация. Освен това – мярката подпомага главно чуждестранни инвеститори.

Данъчните измами с недвижими имоти ще се прекратят с промяна в Закона за данъците върху доходите на физически лица. Финансовият министър Симеон Дянков обясни, че ще бъде въведено условие за притежание на недвижим имот за минимум три години, за да може при продажбата му да се ползва данъчно облекчение.

По отношение на приспадане на лихвите по ипотечни кредити за млади семейства, министърът каза, че се предлага това да става от 2010 година. Анализът на ведомството сочи, че от това облекчение млади семейства почти не са се възползвали през настоящата година, но за сметка на това в Комисията за защита от дискриминация и Европейската комисия са постъпили множество жалби. Причината е, че текстът в бюджет 2009 г. предвижда от възможността да се възползват новобрачни на възраст до 35 години.

По отношение на местните данъци и такси, министърът каза, че се определят по-големи размери на данъка върху недвижими имоти. Горната граница се увеличава от 2 промила до 2.5 промила и при възможното придобиване на имущество – 2.6 до 3 % и се намалява прага за необлагане на имотите от 2520 лева до 1680 лева. Това е стъпка към децентрализация на данъците.

Премахва се изискването за подаване в Националната агенция за приходите на годишни финансови отчети. Отчетите ще се подават само в Националния статистически институт. Така ще се спестява чакане на две места и "ходенето по безполезни опашки".

На общинската администрация се предоставят права освен на органи на приходи и пълномощия за налагане на обезпечителни мерки, тоест част от правомощията на публичните изпълнители на Националната агенция за приходите вече ще са и в правомощията на общините с цел ефективност при събиране на данъците.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4733 |12.10.2009 Оптимистични прогнози за икономиката вещае Дянков . 3| 5078 |07.10.2009 Дянков: Залагаме на добрата фискална политика . 5| 4977 |06.10.2009 Дянков: Трябва да бъде оптимизирана болничната помощ . 7| 6183 |25.09.2009 Мистър Гаф скочи срещу министър Дянков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads