Реклама / Ads
12| 4894 |18.11.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

М. Димитров: Хората сами да решават за пенсионните фондове

.
Мартин Димитров
Според съпредседателя на Синята коалиция Мартин Димитров трябва да се даде право на хората сами да решават дали да прехвърлят сметките си в държавния пенсионен фонд на НОИ, след като са толкова лоши частните фондове.
 

Към това призова той от трибуната на НС по време на обсъждането на първо четене на промените в Кодекса за социално осигуряване, внесен от Министерски съвет.

Само че вие казвате друго, обърна се той към вносителите на закона – не хората да избират, а със закон и административна принуда решавате вместо тях, което си е национализация, каза той. След гласуване на въпросната поправка според него България ще бъде разглеждана като рисково място за инвестиране. Досега е имало екзотични идеи на „Атака“ за национализации, но днес сме свидетели на нормативен акт, внесен от управляващата партия ГЕРБ, което е нещо опасно и различно, подчерта Димитров.

Можем вместо подобно прехвърляне на личните пенсионни сметки на хората, да променим режима на работа на частните фондове, да ги глобим, но не допускайте България да се впише в списъка на малкото страни, които правят национализация, призова той депутатите. Да не правим тази грешка, да не посягаме на права на собственост, настоя Димитров. Да се намалят разходите по време на криза – това е дясната политика, левите партии увеличават данъци и правят национализации, обобщи той.

Решението на въпроса е предложено от самите частни осигурителни фондове, репликира го социалният министър Тотю Младенов. Целта на законопроекта е създаване на правна рамка на новия усъвършенстван пенсионен модел, въвеждане на краткосрочни и дългосрочни мерки за финансова стабилност на пенсионната система и подобряване адекватността на пенсиите, се казва в мотивите на вносителите на поправките в КСО. Разширява се кръгът на осигурените лица, като се дава възможност и на докторантите да се осигуряват за пенсия по свое желание и за своя сметка.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5148 |04.10.2010 Борисов и Ердоган решават за газа, визите и изселниците . 0| 6270 |10.08.2010 България и Сърбия решават за "Южен поток" зад гърба на Русия . 10| 4848 |05.08.2010 П. Димитров: Не пожелавам съюзник като МВФ на никого . 12| 5642 |28.07.2010 М. Димитров: Правенето е трудно; неправенето ще струва скъпо

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads