Реклама / Ads
5| 5625 |25.02.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Джеймс Уорлик: Инвестирайте в България!

.
Джеймс Уорлик
България е привлекателна за чуждестранните инвеститори. Това заяви американският посланик у нас Джеймс Уорлик, който представи визията си за българо-американско икономическо сътрудничество по време на обяд, организиран от Американската търговска камара в България.
 

С фискалния консерватизъм България избегна заеми от МВФ, посочи той и допълни, че банковият сектор е много добре капитализиран".

По думите на Уорлик хората в България са добре образовани и талантливи, а ниските данъчни ставки са допълнителен стимул за американския бизнес да инвестира на родна територия.

Американският дипломат очаква по-голям обем на двустранната търговия. Той изтъкна, че САЩ е шестият най-голям инвеститор в България. Инвестиционното сътрудничество трябва да е двустранно, посочи американският посланик и призова българите също да инвестират в САЩ.

Джеймс Уорлик подкрепя членството на България в еврозоната. „Една България, която е интегрирана във всички европейски структури, включително и в еврозоната, е по-силна", посочи още той.

Финансовата дисциплина, която налага това правителство, ще доведе до влизането на България в ИРМ - 2, смята американският посланик.

Той подкрепи усилията на правителството за борба с престъпността, похвали кабинета, че е постигнал най-нисък дефицит в Европа и очаква България да е единствената европейска страна, която ще балансира бюджета си за 2010 г.

Джеймс Уорлик е убеден, че страната ни ще отговори на критериите от Маахстрихт. Американският посланик очаква България да развива IT-технологиите и припомни, че по време на комунизма страната ни е била известна с това, че е „силиконовата долина" на бившия Съветски съюз.

Уорлик изтъкна, че 20% от българите говорят чужди езици. В България са наети 20 хил. IT-специалисти, което поставя страната ни на трето място в света по сертифицирани IT-кадри.

Американският посланик препоръчва да инвестираме и в нанотехнологиите, тъй като инвестициите са малки, а възвращаемостта идва бързо. България ще стане IT-център, ако инвестира в обучението на младите хора, категоричен е Джеймс Уорлик.

Според него в образованието ни трябва да се въвеждат модерни технологии. По думите му, България има пълния капацитет да се превърне в регионален център по биотехнологии. Добре е страната ни да се насочи и към инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и да търси нови енергийни източници.

Дипломатът е убеден, че и Америка, и България трябва да търсят енергийна независимост. Той изтъкна, че Америка разчита единствено на петрола от Изтока, а България на газ от Русия. „Енергийната сигурност се постига чрез многообразие на горивата и чрез разнообразие на доставчиците", изтъкна Джеймс Уорлик.

По думите му в момента България разчита на един доставчик, а това я поставя в много опасна ситуация. Той припомни зимната криза от 2009 г. България трябва да има диверсифицирани източници на енергия, категоричен е американският посланик.

Що се отнася до възможността САЩ да инвестират в проекта АЕЦ „Белене", той отговори, че по всяка вероятност американските компании ще разгледат инвестиционните предложения и ще направят много критичен поглед върху проекта.

Ако виждат икономическа изгода в това, сигурно ще инвестират в „Белене", каза Джеймс Уорлик.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6521 |25.02.2010 ОЛАФ и прокуратура инспектират "Марица-Изток" 2 . 1| 5978 |25.02.2010 Тотю Младенов: За 52 000 ще има работа до година . 0| 5672 |25.02.2010 "Ваканция/СПА 2010" отваря врати в София . 0| 5362 |25.02.2010 България зове за енергийно единство в ЕС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads