Реклама / Ads
0| 5322 |06.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ДКЕВР заплаши ЕРП-тата с отнемане на лицензи

.
Ангел Семерджиев
При груби нарушения в дейността на ЕРП-та, никой не е застрахован от отнемане на лицензията. Това каза по повод регулаторния одит на електроразпределителните дружества Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР.
 

Семерджиев съобщи, че в момента се уточняват докладите за дейността на ЕРП-та като тази седмица се очаква комисията да разгледа окончателния доклад. Председателят посочи, че има необходимост от обобщаване, от допълнителни анализи, докладите ще се гледат в ДКЕВР и ще се приемат като резултат от одитите и ще се издадат констативни протоколи, както и препоръки за промени в дейността на дружествата там, където има нарушения. По думите му отнемането на лицензията е крайна мярка, която се прилага, само ако дружеството не е в състояние да извършва дейността или да промени дейността си така, че да съответства на законовите изисквания. „Считаме, че ЕРП-та могат да си променят дейността така, че да съответстват на изискванията на закона и европеските директиви”, каза Семерджиев.

Не би трябвало да има намаление на броя на абонатите на топлофикациите, заради по-високите цени на услугата, защото цената на топлинната енергия все още е по-ниска от тази на алтернативните горива, каза още Ангел Семерджиев. Според него световната тенденция е горивата да поскъпват като в такъв период по негово мнение, ще оцелеят топлофикациите, които имат високоефективно производство на електрическа и топлинна енергия.

„Тези, които не го направят, ще имат големи затруднения. Конкуренцията на останалите горива ще им повлияе към намаляване на техния пазарен дял, а защо не и към фалит”, обясни още Семерджиев.

Той посочи като примери за високоефективно производство топлофикациите в Бургас и Плевен, които много малко зависят от природния газ. „Бъдещето на топлофикациите е в техни ръце и зависи доколко и как те инвестират във високоефективни източници и намаляват зависимостта си от горивото „природен газ”, коментира още председателят на ДКЕВР.

По повод намаляването на членовете на ДКЕВР от 13 на 7 души Семерджиев обясни, че това намаление ще има отношение към начина, по който комисията ще заседава и ще взима решения. Броят на членовете на комисията не е причина за повишаване или намаляване на компетентостта на комисията, смята Семерджиев. Той отбеляза, че световната практика сочи, че няма регулатор с повече с 9 членове. Председателят на ДКЕВР уточни, че все още няма заведени дела срещу комисията заради намалението на технологичните разходи на ЕРП. По думите му, всички дружества са свободни да протестират срещу решението на комисията пред Върховния административен съд.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5756 |23.06.2010 Цената на газа скара "Булгаргаз" и ДКЕВР . 0| 5196 |22.04.2010 Одит на ЕРП-та искат от ДКЕВР . 1| 5160 |13.04.2010 ДКЕВР подхвана активите на ЕРП-та . 0| 5039 |09.04.2010 Трайчо Трайков: Не е време за национализация на ЕРП-тата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads