Реклама / Ads
0| 7818 |27.09.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Днес честваме Световен ден на туризма

.
"Туризмът отваря врати пред жените", това е мотото на тазгодишния Световен ден на туризма, който се отбелязва днес. Домакин на честването е Шри Ланка.
 
В последните години е нараснал делът на жените заети в туризма, като в световен мащаб този дял е почти колкото и при мъжете. В значителна част от страните-членки на ООН жени заемат позиции на мениджъри на престижни хотелски вериги, председатели на туристически бордове, директори на авиокомпании, мениджъри на защитени области и зони, ръководни постове в администрирането на туризма.

Жените съставляват около 66% от работната сила в световен мащаб, но получават по-малко от 5% от приходите.

Туризмът е сектор на световната икономика, който не само осигурява работни места за значителен брой жени, но и осигурява многобройни възможности за тяхното развитие, съобщиха от Държавната агенция по туризъм. 

Тази година страна домакин на честването е Шри Ланка, която продължава да бъде активен член на Световната Организация по Туризъм.

Според статистиката, приходите от международен туризъм за седемте месеца на 2007 г. възлизат на 1 347.4 млн. евро, или с 16,04 на сто повече от същия период на 2006 г.

В България директно заетите в туризма са 170 000, а със съпътстващите туризма дейности те наброяват 400 000. Всяка година броят на туристите, посещаващи страната ни, нараства.

В последните години България преживя истински туристически бум - построиха се много нови хотели, СПА-центрове, създадоха се много туристически атракции. Туризмът обаче трябва да се развива устойчиво и разумно, като държим сметка и за опазването на околната среда.

България е на трето място в Европа по намерени на нейна територия културни и археологически паметници, на второ място в света по брой на минералните и лековити извори.

Това е огромно богатство, с което малко страни могат да се похвалят. Наша обща отговорност е това богатство да бъде правилно развивано и разумно използвано, казват от ДАТ.

От 1980 г. Световната организация по туризъм отбелязва световен ден на туризма на 27 септември с цел да се насърчава усещането на международната общественост за значимостта на туризма и неговата роля за развитието на социалната, културната, икономическата и политическата сфера на обществения живот. Всяка година на общо събрание Изпълнителния комитет на Световната организация по туризъм избира мото, под което се провежда денят на туризма. Мотото отразява значимата роля на туризма и връзките му с различните сфери на обществения живот. Frognews.bg

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5143 |06.09.2007 Румъния отчете най-силната си година в туризма . 3| 6248 |03.09.2007 Ново сдружение ще брани интересите на туризма . 3| 5664 |29.08.2007 Още един от учредителите на конфедерацията на туризма се отказа . 1| 6626 |24.08.2007 Създава се изкуствена атака срещу туризма в Слънчев бряг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads