Реклама / Ads
1| 5393 |29.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Днес решават за ДДС-то, цената на парно, ток и газ

.
След едноседмичния маратон днес тристранката трябва да благослови или да отхвърли повишаване на ДДС-то и замразяването на цените на природния газ, парното и електроенергията.
 

Две от най-обсъжданите и най-оспорвани мерки от антикризистния план на правителството не се приемат еднозначно от членовете на Националният съвет за тристранно сътрудничество.

Синдикатите са против покачването на ДДС на 22%, макар че в почивните дни се появи информация, че премиерът настоява дори за 24% за година и половина. А стане ли това, условията на живот в условия на криза ще скочи, тъй като всички стоки и услуги ще поскъпнат най-малко с 4 процентни пункта.

По-склонни на повишаване на ДДС, но до 22% са работодателите, заради сигурните пари, които ще влязат в бюджета, тъй като ДДС е най-лесно събираемият данък, който и сега носи най-много приходи в бюджета.

При покачване на оборотния данък, който на практика се плаща от потребителя, до 22%, прогнозните очаквания на екипа на вицепремиера Дянков са за приходи от 370 млн. лв.

Друга също оспорвана мярка, която така и не беше решена миналата седмица и по която работодатели и синдикати се разделиха е възможността работодателите да плащат първите три дни от болничните на служителите и работниците си. Това обаче би отнело от бизнеса около 80 млн. лева в условия на криза, изчислиха работодателските организации.

Относно цените на природния газ, парното и електроенергията яснота ще даде днешното извънредно заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Има вероятност поскъпването на парното от 1 април да се отложи или ако се намерят средства - да се стигне до минимално увеличение на цените на природния газ до около 5%. При такова поскъпване на синьото гориво може да не се стигне до покачване цената на парното.

Да припомним, че „Булгаргаз" поиска увеличение от 26%. Освен това монополистът предупреди, че ако цените на газа бъдат задържани, до края на годината синьото гориво трябва да поскъпне поне с 30%. Заради разминаването между ДКЕВР (обяви, че поскъпването може да е до 15%) и „Булгаргаз", както и декларираните огромни загуби, вицепремиерът Дянков поиска спешен одит на енергийното дружество.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6304 |31.12.2009 "Лукойл България" вдига цената на горива . 2| 5138 |08.12.2009 3 пъти скача цената на горите . 0| 5895 |25.11.2009 Лукойл смъкна цената на пропан-бутана . 0| 5386 |30.09.2009 Скача цената на газа, но не и на парното

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads