Реклама / Ads
0| 5535 |25.03.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

По-добре е да се бърза "бавно" с вдигане на ДДС-то

.
Георги Прохаски Източник: topnews.bg
"Не трябва да се изпада в паника, защото не е абсолютно сигурно, че нещата ще продължат зле и в следващите месеци". Това зяви по PRO.BG председателят на Центъра за икономическо развитие Георги Прохаски.
 

Според икономиста повече от идеите, които сега се дискутират, трябваше да бъдат сложени на масата още с идването на това правителство. 80% от тях, които са в последния пакет от мерки, са идеи за подкрепа на бизнеса, за стимулирането на икономическия растеж, които би трябвало да се реализират в условията на икономически растеж, а не в рецесия. Но макар да са  мълко позакъснели, ако те се реализират, може да се получат добри резултати в дългосрочен план, допълни Прохаски.

Укоряването на приватизацията, на концесионирането, въвеждане на електронно правителство, стимулиране на чуждестранните инвестиции и много други мерки са принципно необходими, смята още икономистът. Проблемът е обаче, че тези мерки в условията на криза не могат да доведат до бързи резултати. Тогава стигаме до друга група мерки, които са антикризисни. Тоест те трябва да смекчат влиянието на кризата, но не решават основния проблем, който има правителството, а именно запълването на очертаващата се дупка в бюджета, обясни експертът.

Той подчерта, че е излишно да се изпада в паника, защото не е абсолютно сигурно, че нещата ще продължат зле и в следващите месеци. Това не означава, че антикризисните мерки не трябва да бъдат стартирани незабавно, поясни икономистът.

Не трябва да се бърза с увеличаването на ДДС, а по-добре да се направят максимални усилия за намаляване на разходите, смята още Прохаски. Ако обаче в бъдеще продължи тенденцията приходите да изостават от разходите, тогава вече като антикризисна мярка може да се увеличи ДДС-то, но за определен период от време, заяви Георги Порхаски.

"По-разумно е да се увеличи ДДС с 2 % отколкото да се пипат преките данъци и при първа възможност да се намали данъка на дивидента, данъка на едноличните търговци. що се отнася до данък "Лукс", той има по скоро морален ефект. 150 милиона, които искат да съберат няма да бъдат събрани, но това няма да реши проблема с приходите", смята председателят на Центъра за икономическо развитие.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4888 |25.03.2010 Европейска подкрепа за бедствията иска Борисов . 2| 4866 |25.03.2010 ЕК размаха отново пръст заради заменките . 18| 4997 |24.03.2010 Идеите, които се обсъждат, са вредни, дупката в бюджета остава . 3| 5559 |24.03.2010 "Тристранката" отново сяда на преговори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads