Реклама / Ads
16| 5492 |05.12.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Добрев: България може да е износител на свой газ

.
Делян Добрев
Трудно е да дебатираме по проекта "Южен поток" и да мислим как да го възобновим, защото основният акционер реши да се оттегли. Не е коректно да се хвърля цялата вина върху България, заяви по БНТ Делян Добрев, депутат от ГЕРБ и бивш икономически министър.
 

БСП се опитаха да изкарат Европейската комисия лоша и искаха да изградят този проект въпреки ЕК. Няма смисъл да коментирам писмата на Пламен Орешарски и Драгомир Стойнев. Там става много ясно, че БСП искаше да избегне европейските правила, а те са прости. България да не зависи само от един доставчик на газ, че трябва да има открити и прозрачни конкурси за строителството на този проект. Не мисля, че нещо от това е във вреда за България. Правителството "Орешарски" обяви някакви безумни конкурси и тръжни процедури. После обясняваха, че не знаят за договора, защото бил секретен. Последната година и половина се направиха неща, които бяха напук на ЕК, напук на европейските правила и напук на всякаква логика. Не мога да коментирам защо Русия реши да се оттегли от "Южен поток". Едно е сигурно. На България не може да се вменява вина. Според мен се отдава прекалено голямо внимание на "Южен поток", каза Добрев.

 

Чух много политически спекулации. Няма нищо вярно в информациите, че ще почнем да купуваме много по-скъп газ и ще загубим таксите от транзита. Политиците се опитват да си вдигнат рейтинга. Говори се за загубата на някакви 400 млн., но това са някакви нереални цифри. Ако целият проект струва 4 млрд., няма начин да се печелят по 400 млн. на година. Този проект е просто допълнителна сигурност за България, добави той.

 

По-важната тема за България мина някак си незабелязано. В сряда МС обяви конкурси за търсене на газ и нефт в Черно море. Този газ е собствен и ще бъде по-евтин с 35%, от която и да е алтернатива. В бюджета ще влизат и огромни концесионни такси. От тези находища, основно в "Хан Аспарух", се намират повече от 84 млрд. кубика газ. Това го обявиха инвеститорите. България потребява по 3 млрд. кубика газ. Това означава, че ще задоволим нуждите си за 30 години напред. България дори може да стане износител на газ, каза Д. Добрев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5674 |04.12.2014 Мисия благородство: „РЕФАН БЪЛГАРИЯ” гради своята история за благотворителността . 3| 4931 |02.12.2014 ЕК: България няма да бъде компенсирана за "Южен поток" . 24| 7348 |01.12.2014 Financial Times: България е рай за руснаците . 0| 5375 |24.11.2014 Богданов: България неглижира правото в търговските операции

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads