Реклама / Ads
11| 6408 |19.10.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Д. Добрев: НЕК е заложен пред "Атомстройекспорт" неслучайно

.
Делян Добрев
Трябва да стане ясно колко пари са изхарчени за "Белене", без да има лицензиран проект; да отпаднат секретните клаузи, поиска министърът.
 

До референдума трябва да обясним на хората, че ако отговорът е "да", трябва да се намерят 20 милиарда, т.е. да вземем два пъти повече пари отколкото държавата е взела като дълг досега, коментира по Тв 7 министърът на енергетиката, икономиката и туризма Делян Добрев.

Смятаме, че строителството на 7-ми блок на "Козлодуй" е по-изгодно за държавата, защото там е налице инфраструктурата, има площадка, обясни той. Възможно е, ако въпросът на референдума е за строителство на нови ядрени мощности, да се визира точно "Козлодуй".

Не е вярно, че "Белене" се строи, защото пари не са отпускани, но има писма за съгласуване на трасе за далекопровод. Това е станало без знанието на директора на НЕК и на БЕХ. Такива планове се съгласували за евентуален строеж на бъдеща газова централа, обяснили на Добрев, но това не го задоволявало. Тази постъпка е нарочна, а ако не, тя ни поставя в много неудобна ситуация, затова наказанията започнаха; ще открием и накажем и останалите по веригата, закани се Добрев.

Ще окажем пълно съдействие на НС и ще предоставим документите, няма смисъл допълнителните споразумения да продължат да бъдат секретни, щом няма договор. Така ще стане ясно колко пари са изхарчени, при това без да има лицензиран проект, каза още Добрев. Така държавата се ангажирала до момента с милиард и половина. Кой взе решението да продадем почти готовия блок на цена, близка до тази на скрапа, а Русия да си монтира този блок и той да работи, поиска да знае още Добрев.

Спирането на "Белене" не е било приятно за БСП, но те нямаха подписан договор, нямаха и ескалация. Ако не бяха тези тежести, плюс Цанков камък и подобни, сега НЕК щеше да има на депозити поне 1 милиард лв, а сега има задължения за милиард и половина; тя е направена заложник на Атомстройекспорт за проекта "Белене". Нелогична е тази стъпка, освен ако не искаш да постигнеш точно това, което става в момента.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 20| 5932 |15.10.2012 Производителите на зелена енергия се жалват пред ЕК . 17| 5693 |29.08.2012 Д. Добрев: Цената на парното и газа няма да се увеличат . 3| 5781 |28.08.2012 Бившият БДЖ шеф: Чувствам се предател на Московски и колегите . 14| 6611 |24.08.2012 Д. Добрев: Масовите бензини няма да минат 3 лв., освен ако...

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads