Реклама / Ads
17| 5680 |29.08.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Д. Добрев: Цената на парното и газа няма да се увеличат

.
Делян Добрев
40 млн. евро ще бъдат внесени като "бонус" в държавния бюджет от фирма "Тотал", която ще прави проучванията за наличие на нефт и газ в блок "Хан Аспарух".
 
Това съобщи енергийният министър Делян Добрев при подписването на договора.

Добрев подчерта, че използването на собствени ресурси е пътят на страната ни за освобождаване от енергийната зависимост. "В рамките на десет дни в държавния бюджет като част от концесионните плащания ще влезе бонус от 40 млн. евро. Във фазата на проучване няма концесионни плащания. Има плащания на площ, които са регламентирани в законодателството и наредбите", каза министърът.

По време на концесията, когато се стигне до такава след пет години, концесионните плащания са между 2 % и 30 % от стойността на добитите количества. Процентът се определя на базата на това колко продуктивни са сондажите, но очакванията са, че при продуктивни сондажи концесионното възнаграждение за държавата след проучвателната фаза, ще бъдат близо до 30 %, каза той.

Междувременно енергийният министър опроверга твърденията, публикувани в руски медии, че отстъпката в цената на руския природен газ, която трябва да влезе в сила със задна дата – от първи април, ще бъде по-малка от 11,1 на сто с аргумента, че не е записано конкретно число: „И в трите договора са записани конкретни числа. Ние имаме три договора за доставка на газ. В различните договора отстъпката е различна, но средно тази отстъпка, калкулирана през количествата, прави 11,1 на сто", каза Добрев.

Министърът на енергетиката се похвали още, че тази година се очаква концесионните такси да бъдат 180 млн. лева. До момента вече в хазната са влезли 100 млн. лева. Това е много над задачата, поставена от финансововто министерство, за събиране на концесии за 63 млн. лева тази година, колкото са събрани и миналата.

Най-малкото, което трябва да постигне отстъпката в цената на природния газ от Русия, е да не се увеличи цената нито на газа, нито на парното от следващото тримесечие, коментира министърът относно договореното намаление на руския газ за България с 11%. Добрев смята, че това не трябва да се случва независимо от скока в цените на горивата и скъпия долар.

Имаме три договора за доставка на газ от Русия и в трите са записани конкретни числа. В различните договори отстъпката е различна, но средно тази отстъпка, калкулирана през количествата прави 11.1 %, посочи той.

Министърът каза, че в процеса на преговори по новия газов договор не би искал да дава подробности около позицията, която защитаваме пред „Газпром”. Той трябва да бъде подписан до средата на ноември.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6587 |24.08.2012 Д. Добрев: Масовите бензини няма да минат 3 лв., освен ако... . 10| 6821 |20.07.2012 Делян Добрев: Няма спад на туристите по Черноморието . 8| 6788 |12.06.2012 Д. Добрев: Филмът с цената на газа, сме го гледали . 35| 7852 |14.05.2012 Делян Добрев: Не сме в криза!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads