Реклама / Ads
10| 5648 |28.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Добруджа пак протестира срещу дупченето за газ

.
Протестите в Добруджа срещу инвестиционното намерение за проучвания и добив на природен газ продължават. В общината на Генерал Тошево започва последното обществено обсъждане на доклада за оценката на въздействието върху околната среда на намерението за проучване и добив на природен гас в находище ”Спасово”.
 
Предложението предизвика поредица от протести в последните месеци. По-рано днес, в центъра на Генерал Тошево недоволни земеделци струпаха над 150 броя селскостопанска техника. Беше прочетена декларацията на Асоциацията на българските зърнопроизводители, в която те се обявяват срещу тази неприсъща за Добруджа дейност.

Според тях, исканата 35-годишна концесия ще умножи многократно всички рискове и ще се отрази пагубно на земеделието, което е основен поминък в региона.

Започва и последното обществено обсъждане. Това ще е и кулминацията на недоволството на добруджанци, казват хората и допълват, че целта му е възможно повече хора да изразят притесненията си и да зададат въпросите си.

Хората тук са подготвени и очакват адекватни отговори от експертите, представители на фирмата инвеститор. До момента, по думите на местните жители, такива не са получени.

Докладът не трябва да бъде одобряван от екоинспекцията във Варна, категорични са те. Хората са приготвили противогази и щипка, с която не искат да посрещнат, а да изпратят експертите. Докладът, според тях, е пренебрежително написан спрямо хората.

С възгласи "Добруджа не се предава" и "Добруджа не се продава" и с песента "Хубава си моя горо" те вече заемат местата си в залата за последното обществено обсъждане.

От инициативния комитет са подготвили и автомобилно шествие към село Кардам и гранчния пункт "Йовково".

"Категорични сме, че земеделската земя е за производство, а не за добив на природен газ. Целим напълно да се отмени инвестиционното предложение", заяви Красимира Крумова от асоциацията на зърнопроизводителите в Генерал Тошево.

От Добруджанския фермерски съюз също излязоха с декларация против добива на газ в региона, в която заявяват, че са срещу даването на положителна оценка по доклад за оценка на въздействието на околната среда относно проекта за находище в Спасово.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4357 |28.10.2017 Протестиращи блокират прохода „Петрохан” . 1| 4465 |28.10.2017 Ангел Найденов: Има само внушения за заговор срещу Нинова . 0| 4454 |27.10.2017 Кметът на Барселона скочи срещу независимостта на Каталуния

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads