Реклама / Ads
1| 4851 |01.07.2008 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

"Дойче банк" проявила интерес към "Топлофикация София"

.
"Дойче банк" е проявила интерес да бъде консултант на бъдещия купувач на дружеството "Топлофикация София". Това съобщи във вторник зам.-министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева.
 
Тя е участник в работната група за подготвяне на процедурата за продажба на силно закъсалото финансово топлофикационно дружество, което обаче е най-голямото в страната с 2000 МВ инсталирана мощност и огромни възможности за изграждане на когенерации.

Традиционните кандидати за придобиване на общинско-държавното дружество остават същите, допълни Янева.

Това са френската "Далкия", която вече притежава варненското парно и наскоро обяви официално интереса си и към столичното, както и чешката CEZ, която има най-голям интерес да купи топлофикацията, тъй като е собственик на електроразпределителната мрежа в София и икономически й е изключително изгодно да придобие нови мощности за производство на електроенергия чрез когенерации в града. Сред останалите кандидати са руската "Газпром", която пък като доставчик на синьо гориво може да си обезпечи ефективно и печелившо производство, италианската “Енел”, австрийската EVN и германската E.ON.

Янева съобщи още, че Министерството на икономиката и енергетиката (МИЕ), което държи 42 на сто от столичното парно, е предложило на Столична община за консултант по продажбата на дружеството Международната финансова корпорация, която е част от Световната банка. Сега мажоритарният собственик трябва да реши за избора на консултант, чието заплащане ще е пряко обвързано с резултата от проведената процедура.

Предвижда се държавата и общината да платят 20 на сто от разходите за услугите на консултанта. Останалата част от възнаграждението трябва да се изплати от бъдещия купувач на топлофикацията. Ако сделката не се осъществи, разходите ще са сметка на консултанта и това ще бъде записано в договора му.

На експертно ниво е уточнено да има две конкурсни комисии, които да продават държавния и общинския дял в дружеството. Потенциалните купувачи обаче ще са длъжни да подадат оферти и за двата дяла. Засега остава открит въпросът за осъществяването на следприватизационния контрол, каза Янева.

Тя съобщи още, че до две седмици се очаква да е готова актуализацията на стратегия за приватизация на "Булгартабак" и да се предложи за одобряване на Министерски съвет и парламента.

Документът се очаква, за да може да се реши продажбата на цигарените фабрики в София и Благоевград, както и да се реши дали да се приватизира и дружеството "Булгартабак холдинг", което държи правата върху марките.

За предприятията в Пловдив и Стара Загора, чието производство бе закрито преди повече от месец, но им се запазиха лицензите за производство на тютюневи изделия, вече бе взето решение от управата на холдинга да се продават на борсата.

По два пакета - мажоритарен и миноритарен, от двете дружества ще бъдат пуснати за търговия на Българската фондова борса при различни условия в периода 11-16 юли.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4913 |18.04.2008 Руснаците с все по-голям интерес към Черноморието . 0| 7010 |17.03.2008 Силен туристически и инвестиционен интерес към село Огняново . 3| 6248 |03.09.2007 Ново сдружение ще брани интересите на туризма . 0| 5271 |22.04.2007 Инвеститорският интерес бави Закона за Черноморието

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads