Реклама / Ads
14| 6062 |29.06.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Домати на безценица затвориха Е-79

.
Източник: Булфото
Близо 300 зеленчукопроизводители от общините Кресна, Струмяни, Сандански и Петрич блокираха за 15 минути главен път Е-79 край Сандански. Кашони с домати се затъркаляха по шосето. Производителите стачкуват срещу ниските изкупни цени на продукцията им. И от двете страни се образуваха опашки от автомобили, но до ескалация на напрежението не се стигна.
 

Протестиращите се събраха край мотел „Мамин Кольо" между 13 и 14 часа, като имаха разрешение от общината и полицията за мирен митинг. Те приеха и протестна декларация, която в понеделник група от 10-15 души ще връчи в София на президента Росен Плевнелиев, на премиера Пламен Орешарски, на парламентарния шеф Михаил Миков и на земеделския министър Димитър Греков.

"Настояваме за спешни срещи с тези господа. Да обърнат внимание на производителите на земеделска продукция от Пиринския край, обречени сме на глад, жертва сме на истински геноцид. Принудени сме да продаваме на цена от 40-50 стотинки за килограм доматите, а пак няма купувачи. 7 тона имам в оранжериите, няма реализация", заяви организаторът на протеста Георги Кафтанов, предаде Стандарт.

В декларацията протестиращите искат незабавни мерки от страна на държавата за излизане на сектора от кризата, да се контролира строго какви зеленчуци се внасят в страната ни. „Имаме информация, че до пазарите у нас стига бракувана стока от чужбина, хората ядат боклуци, без да подозират. В същото време качествената българска продукция не се изкупува, 23 години искат да я продаваме на безценица", каза още Кафтанов.

Колегата му Кирил Писков, който е член на УС на Сдружение „Югозапад", разкри, че ще настояват за дотация от държавата по 60 стотинки за килограм домати, за да покрият част от загубите. „Не ни ли чуят, ще стане страшно. Сега ще отидем 15 души в столицата, не ни ли помогнат, ще бъдем 15 000 следващия път", закани се той.

В петък сериозни количества домати, краставици, дини и пъпеши изхвърлиха протестиращите на пътя Петрич – Сандански и блокираха движението за половин час. В неделя протестът продължава, ще бъде отново край мотел „Мамин Кольо".
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5736 |30.04.2013 Станишев: Против сме приватизацията на ВМЗ на тъмно, на бързо и на безценица . 7| 8119 |24.07.2012 Пестицидни домати заливат пазара ни . 2| 5046 |18.04.2011 Окончателно затвориха Оловния завод в Кърджали . 15| 5639 |15.02.2011 М. Найденов: Огромни пестициди в огромна партида домати

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads