Реклама / Ads
2| 5099 |06.11.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т.Дончев: През 2012 нямаме право да губим европари

.
Томислав Дончев
Нямам основание да се оплаквам от параметрите на бюджета, той дава комфорт на всички звена, уговорени за използването на европейски пари. Това каза пред БНР Томислав Дончев, министър по усвояване на средствата от ЕС.
 

 

Всички разсъждават: ето европейските средства ще пълнят дупки в бюджета, истината е, че ако България не иска да губи европейски пари, през 2012 г. скоростта ни трябва да е още по-висока. Ние трябва да избягаме от автоматичното освобождаване на средства. Ако през 2010 г. половината от инвестициите в България са правени с европейски пари, то през 2011г. отношението е 60 към 40. Ние трябва да направим всичко възможно да използваме този ресурс, обясни Дончев.

 

По повод изказванията на опозицията, че последните избори са били най-нечестните и купени избори, министърът счита, че гражданите са имали възможност да кажат какво бъдеще искат за съответната община. На изборите на различни места е имало предизвикателства и проблеми, но той много се надява, че са били преди всичко от  технически характер.

 

Болно ми е 20 г. след прехода да се разразяват такива политически страсти. Надявам се съдилищата в кратки срокове да вземат отношение по всички факти, добави Дончев.

 

За европейските пари Дончев е категоричен, че няма право на персонални емоции, сантименти и политически емоции по отношение на разпределението на европейските пари.

 

Има общини с политическо ръководство, различно от централната държавна власт и които се справят отлично с еврофондовете, има и общини, които не са се справили добре. В тази класация Пловдив не стои добре, не направи почти нищо за усвояването на европейските пари в общината през последните 4 години, заяви Дончев. Той каза, че най-важното в момента е новоизбраните ръководства на общините там, където има смяна на кметове, да не правят радикални експерименти с проектите, които вече са в ход.

 

През последната година има ръст в качеството по изпълнение на проектите в общините. Призовавам всички нови кметове да съхранят качествените специалисти. Надявам се да не се правят експерименти по проекти, които са в ход", подчерта отново Дончев.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5370 |06.07.2010 Т.Дончев: Губим европари заради практико-приложни грешки . 9| 5376 |17.10.2009 Р. Плевнелиев: Имаме пари, нямаме акъл . 0| 4529 |03.08.2009 400 млн. евро неправомерно разходвани за Белене . 2| 7324 |22.11.2007 Детски лагер на апетитен морски терен бе разрушен неправомерно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads