Реклама / Ads
74| 5948 |31.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ДСБ: Прокуратурата да разследва сделката за външния дълг на Велчев

.
Димитър Бъчваров Източник: Булфото
ДСБ иска Народното събрание да обсъди доклада на министъра на финансите, свързан с анализа на Индъстри уоч за сделките с външния дълг.
 

Frognews.bg припомня, че според анализа сделката е нанесла реални щети на държавата за 1 млрд. лева.

ДСБ искат още прокуратурата да направи пълно разследване на сделките с външния дълг на България от 2002 година.
Според Димитър Бъчваров от ДСБ споразумението с дълга от 2002 година е нанесло безспорни щети на България и на фиска за 1 млрд. лева. Твърденията за някакви ползи от тези сделки са хипотетични и недоказуеми чрез реалните данни за публичните финанси и икономиката на страната, подчерта той.

Прокурорското разследване според ДСБ трябва да установи кои лица са предложили да бъдат реализирани сделките с външния дълг и участвали ли са тези лица или свързани с тях хора в тези сделки като купувачи или посредници.
Осигурил ли е Милен Велчев - тогавашен министър на финансите в кабинета на НДСВ - дължимата защита на финансовите интереси на държава и кои длъжности лица са предложили и одобрили конкурентите схеми на сделката, тези отговори от ДСБ очакват да получат от прокурорската проверка.

Тъмносините настояват министърът на финансите Симеон Дянков да изисква НАП съвместно с прокуратурата да извършат проверка на финансовите транзакции, кредитиращи сметките на бившия министър на финансите на неговите заместници, които са взимали решения свързани със сделките по външния дълг на Българя, както и на свързаните с тях фирми, настоява още Бъчваров. Тази проверка трябва да установи наличието или отсъствието на преводи от страна на лица, участващи в сделките с външния дълг на България и тяхното основание, за да се заключи дали министърът и неговите заместници - пряко или чрез свързани лица, са се облагодетелствали от сделките с външния дълг.

Ако това не се направи в обществото, ще останат тежки съмнения за злоупотреби, категорични са от ДСБ.Според тях прокурорската проверка трябва да установи и отговорността на тогавашния премиер Симеон Сакскобургготски.
Атанас Атанасов от своя страна пък е възмутен от публикуваното в петък съобщение на сайта на прокуратурата, че наблюдаващият прокурор, нито пък някой от прокуратурата не е получил нито един от разговорите между висши политици, изтекли в публичното пространство. Това означава, че в МВР са създали реални условия за злоупотреба със събрана със Срс-та информация за политически цели, коментира Атанасов. Според него прокуратурата трябва да изясни кой е виновен за това да не достигне до тях информацията.

Недопустимо е един месец държавата да се тресе от тези скандали, коментира още той. Според него няма и отговори кой е виновен за създадената ситуация, но в обществото се създава впечатление, че някой е създал спецслужба за подслушване. Той съзря гузност в поведението на управляващите „с това шикалкавене", по думите му, и недаване на конкретни отговори.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 8040 |21.12.2010 Цв. Бориславова зад сделката за ВАЦ? . 2| 5501 |31.08.2010 Прокуратурата подхваща делата срещу ЕРП-та . 1| 5737 |26.07.2010 КЗК проверява сделката за „Горна Арда” . 6| 4805 |08.07.2010 Трайков разследва газовите дружества, намесва се и ДКЕВР

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads