Реклама / Ads
0| 6159 |23.03.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Духовен път през 8 църкви в Несебър

.
Източник: Булфото
От това лято за туристите в Несебър се отваря уникален духовен път, който превежда гостите на живописния полуостров през осем старинни храма. Легендите приписват на града 40 църкви, от които днес са останали 12. Осем от тях слагат нов маршрут по калдаръмените му улици и го правят един от най-интересните за разглеждане европейски градове.
 

 

"Проектът "Духовният път" вече е готов. Храмовете са реставрирани. Пред тях са лъснати площадки с чешми, вътре са инсталирани климатици. Туристите, които слизат на брега от кораби или са дошли от съседните курорти да разгледат древния град Месемврия, ще се насладят на изключително преживяване", обяснява кметът Николай Димитров  пред „Труд”. С толкова много храмове полуостровът е място, излъчващо силна позитивна енергия, казват местните хора.

 

Началото на "Духовния път" е от старата порта на града. Там има релефна карта и туристите могат да видят всички храмове, през които ще преминат.

Първата света обител е "Христос Пантократор" - една от най-забележителните и добре съхранени средновековни църкви в града. След нея идва "Свети Йоан Кръстител", пред която извира чудодейна вода с целебни качества.

 

Следват храмовете "Свети Спас", "Архангели Михаил и Гавриил", "Света Параскева", старата митрополия "Света София" и "Свети Стефан".

 

Последен в обиколката е "Свети Йоан Неосветени", или "Йоан Алитургетос". От този храм се минава край уникалната сграда на Старото кметство, за да се слезе обратно до пристанището при моряците и рибарите.

 

Най-красивата църква по този маршрут безспорно е "Св. Йоан Алитургетос". Според легендата тя не е била осветена и не се е използвала като храм, откъдето идва и името . Църквата е кръстокуполна с квадратен наос и просторен притвор.

Храмът "Свети Стефан" е с най-добре запазени стенописи от XVI век. За "Свети Стефан", местните моряци и рибари си имат легенда. Преди да тръгнат на морско пътешествие, морските вълци идвали в църквата и рисували лодките си по стените.

 

До ден-днешен все още могат да се видят рисунките на морските съдове, правени може би малко несръчно, но пък с огромна вяра и надежда от моряци и рибари, че ще се върнат обратно на несебърския бряг при семействата си, с добър улов и изпълнили мисията си.

 

 

 

 

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6158 |02.02.2014 Дупка от 480 млн.лв. в данъците през 2013 г. . 3| 6701 |12.01.2014 7 милиона туристи у нас през 2013 . 5| 5870 |30.12.2013 Влошен бизнесклимат през декември . 4| 6231 |25.11.2013 Бюджетът ще пилее милиони за неефективни структури и през 2014 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads