Реклама / Ads
2| 5343 |12.04.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Две ЕРП-та мераклии да купят държавните дялове

.
В дружествата за електроразпределение няма единно мнение по отношение на това дали да раздадат дивидент или да купят държавните дялове. Това заяви пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, цитиран от БТА.
 

По думите му две от дружествата са проявили интерес да преговарят за миноритарния държавен дял, като Трайков се въздържа да посочи кои са те.

Едно от трите ЕРП-та предпочита държавата да остане акционер или да инвестира своя дял на борсата, ако тя прецени, че това е по-добрия вариант за нея, допълни министърът.

До края на годината се очаква на фондовата борса да се предложат акции на енергийни дружества. Предвижда се да бъдат предложени за приватизация дялове на НЕК в "Марица-Изток 3", "Марица -Изток" 2 - става въпрос за приватизация на мажоритарен дял или пък на минориратен през борсата, НЕК или части от НЕК, като например вецовете, електроенергийния системен оператор, обясни Трайков.

Що се отнася до предположенията на премиера, ако дружествата са направили огромни инвестиции, да предложат добра цена за държавните дялове, министърът коментика, че е логично, защото когато се инвестира печалбата, цената и активите на дружеството съответно се повишават.

По думите на министър Трайков дори всичките електроразпределителни дружества  да изплатят дивидент за миналата година на държавата, това не е идеалният вариант, понеже колкото пари вземе държавата, два пъти по толкова щели да влязат в джоба на останалите акционери.

Освен това не е изключено ЕРП-тата да бъдат санкционирани от ДКЕВР, ако регулаторният одит, който в момента тече, се натъкне на несъответствия между направените инвестиции и отчетеното, каза още енергийният министър.

Трайчо Трайков съобщи, че в момента се преценява юридическата възможност за отмяна на договорите на държавните енергийни дружества от БЕХ със застрахователната компания "Енергия".

"Това, което в момента не е напълно ясно в тези договори, е как в една нормална пазарна среда биха съответствали премиите, които плащат тези дружества за услугата на други компании, в сравнение с тези, които плащат на "Енергия", коментира министърът.

Той припомни, че до задъдената улица се стигна след неприятната изненада за неговия екип, обявена от премиера Борисов, че вместо да изтекат на 31 март и да бъдат прекратени, застрахователните договори на енергийните дружества са били подновени от шефката на БЕХ Галина Тошева 8 месеца предсрочно още в първите дни на кабинета на ГЕРБ.

Икономическият министър отрече слуховете, че ДДС все пак ще се вдига. Той обаче подчерта, че антикризисните мерки са тези, които бяха оповестени преди две седмици.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5039 |09.04.2010 Трайчо Трайков: Не е време за национализация на ЕРП-тата . 3| 5070 |08.04.2010 Борисов недоволен от ДКЕВР, ЕРП-тата били лобистки . 1| 5335 |03.02.2010 НАП подхваща държавните служители за неплатени глоби . 2| 6173 |02.02.2010 4 фирми мераклии за "Булгартабак"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads