Реклама / Ads
2| 5233 |22.02.2016 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕИБ: Над 200 милиона евро ще бъдат инвестирани в България по новата програма за банкови кредити

.
Чрез малки и средни фирми по новата схема за банкови кредити, подпомагана с гаранции от Европейския съюз (ЕС), над 200 000 000 евро ще бъдат инвестирани в България. Прогнозата е на създадения фонд към Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) по т.нар. "План Юнкер“ за растеж и работни места в Европа.
 

В понеделник в Брюксел беше представен наръчник за правителствата на държавите-членки как да комбинират безвъзмездните еврофондове с други финансови инструменти за проекти, по които парите не стигат.

 

Част от преките помощи за България от европейския бюджет трябва да отидат при фирми, които инвестират в рискови начинания с висока добавена стойност като компютърните технологии, научните изследвания или енергийната ефективност. Брюксел се опитва този път проектите да са наистина ефективни и да носят ползи за реалната икономика. Затова финансирането се комбинира с банкови кредити, така че одобрението на проектите да не зависи само от политиците, но да почива на икономическата преценка на ЕИБ.

 

Схемата обясни Юрки Катайнен, заместник-председателят на Европейската комисия (ЕК) : Ако планирате строежа на магистрала без пътни такси, очевидно че най-естественият източник на пари са безвъзмездните еврофондове. Но когато има още нужда от финансиране за малките и средни частни фирми, както е в България, чрез финансови инструменти, можем да защитим техните интереси.

 

Този път решенията кой да получи парите не зависят на 100% от властите в София, стана ясно от еврокомисарят по регионалното развитие Корина Крецу:

 

По този стратегически фонд нито ЕК, нито страните-членки оценяват и избират проектите - прави го Европейската инвестиционна банка.

 

Две български банки вече раздават рискови кредити по програмата, а вече е одобрена и трета, съобщи Роже Хавенит, заместник-изпълнителен директор на Европейския инвестиционен фонд към  Европейската инвестиционна банка:

 

Вече очакваме около 200 000 000 евро да бъдат мобилизирани за българските малки и средни предприятия. Ако търсенето продължи по същия начин, има възможност за привличането на още частни партньори, които да споделят риска. Това е много добро начало за България.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5373 |20.02.2016 Около 15 млн. евро са загубите за българските превозвачи . 0| 5717 |02.02.2016 Илияна Йотова спасява планинските региони с европари . 25| 7202 |07.01.2016 Нейков: През 2016-та пенсиите ще бъдат замразени . 3| 5216 |28.11.2015 Възможна е втора газова криза в Европа, прогнозира руски професор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads