Реклама / Ads
10| 9567 |17.11.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Инж. Георги Котев за Фрог: Нищо ново, тупа се топката за АЕЦ ”Белене”, ще се точат големи пари

.
Инж. Георги Котев
Продължава тупкането на топката около страничната линия за АЕЦ ”Белене”. Имитира се дейност. Продължава нищо да не се изпълнява, говорят се едни приказки, Приемане на платено оборудване с година закъснение, местенето му на строителната площадка, строежи на защитни навеси, продължава да се движи оборудването за АЕЦ ”Белене”, до края на годината ще дойде още.
 
Това каза за Фрог експертът инж. Георги Котев, коментирайки вчерашното изявление на министър Теменужка Петкова.

А що се отнася до доклада на БАН,  то се оказа, че той не е само за бъдещето на АЕЦ "Белене" а за цялостна енергийна стратегия на България до 2040 г. Вчера е била представенна единствено частта касаеща новата ядрена мощност и съдбата на оборудването за нея. Окончателно целият доклад ще излезе до края на март. В него ще се каже какви са вариантите за АЕЦ "Белене", възможностите и вариантите за евентуалното и изграждане. Стана още ясно, че докладът ще се публикува в резюме. В него ще можем да видим различни варианти на разпределение на дяловете между държавата, стратегическия инвеститор, ако някога се появи такъв, и размерът на привлечения капитал от финансови институции и при различни лихвени проценти. Като особенно трудно предвидим беше изтъкнат пазарния риск, свързан с предвиждането за бъдещата цена на електроенергията, както у нас, така и в региона. Разбрахме, че резюмето ще се  публикува на сайтовете на министерството и на Български енергиен холдинг (БЕХ), но дали другата седмица или другата година не се разбра, обясни той.

Това, което обясни проф. Александър Тасев от БАН бе за вариантите, които са проиграни, какъв дял ще се пада на държавата, какъв дял на частния инвеститор и др. В моделирането е включена и предполагаемата цена на електроенергията - 75 евро за мегаватчас. За сравнения ще  кажа, че в Германия средната пазарна цена за мегаватчас е 30 евро, за което всеки може да се убеди от сайта на националната им енергийна борса. А в Норвегия, която е толкова богата, че  не иска да влиза в ЕС, е още по-ниска.

В същото време Норвегия е по-малка по население от България (малко над 5 милиона жители), но произвежда три пъти повече електроенергия от нас, при това над 95% от нея само от Водни електроцентрали (ВЕЦ). А ние предвиждаме много висока и нереалистична цена от "най-евтината" ядрена електроенергия, посочи експертът.

Какви са изводите от вчерашната  дискусия по доклада за АЕЦ "Белене: Не  стана ясно от думите на министър Петкова кога ще се вземе окончателното решение за АЕЦ "Белене", на най-високо държавно ниво. Не стана ясно какъв е срокът за това. Познавам практиката на министър Петкова - ще продължава да се имитират действия и се източват едни големи пари, каза още Георги Котев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 9096 |31.08.2017 Акад. Иванов за Фрог: Мутрите са тук! Те са в прокуратурата, съда, политиката . 10| 9299 |16.07.2017 Захариева: Нашето председателство ще реши бъдещето на Европа . 3| 8130 |03.07.2017 Бившият военен министър за ”Грипен”, за F-16, ”пианистите” и геополитиката

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads