Реклама / Ads
2| 5231 |06.11.2012 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Екооценката за “Набуко” е готова

.
"Набуко" е стартирал процедурата за одобрение на Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) за трасето през територията на България. Това се казва в прессъобщение на сайта на "Набуко Газ Пайплайн България" ЕООД.
 

Документите са били внесени официално в Министерството на околната среда и водите на 31 октомври. Българската част от газопровода е 422 км.
По-рано "Набуко" обяви приключването на процедурата по одобрение на ОВОС за трасето през Унгария, с което получи последните 4 разрешителни през юни.

Райнхард Мичек, управляващ директор на "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл", казва: "Проектът "Набуко" в България е в много напреднала фаза и ние поздравяваме местния екип с приключването на следващата стъпка в развитието му.

"Набуко" плътно се придържа към най-добрите практики и правила в национален и международен план и е изцяло отдаден да работи за постигането на взаимна удовлетвореност сред всички заинтересовани страни в държавите, през които преминава."

Очакваме и занапред да продължим отличното сътрудничество с властите, заявява Марий Косев, управляващ директор на фирмата на "Набуко" за България. "Ще се съобразим с техните бележки и съвети и ще работим с обществеността и различните заинтересовани страни в процеса по одобрение на ОВОС", подчертава той.

Марий Косев припомня, че газопроводът спомага за диверсификацията на енергийните доставки и свободата на избор за българските потребители, че той ще създаде освен това стотици работни места в България, ще донесе 1 млрд. евро в инвестиции и данъци и ще създаде нови възможности за бизнеса.

С внасянето на доклада по ОВОС се поставя началото на процеса по оценката за въздействието на проекта върху околната среда в България. След консултации "Набуко" ще включи всички бележки на българските власти, произтичащи от официалния преглед на доклада.

Следващата стъпка е предоставянето на обществен достъп до доклада и провеждането на консултации по самото трасе, след което документацията ще бъде върната на властите за окончателно одобрение.

"Набуко" е най-напредналият проект в т. нар. Южен газов коридор. Той трябва да свърже газопроводи от Каспийския регион и Близкия Изток с над 500 млн. потенциални потребители в Европа.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 6976 |28.05.2012 Идва краят на проекта “Набуко”? . 6| 6532 |17.04.2012 АМ ”Тракия” готова в срок . 3| 7169 |23.03.2012 "Росатом" отстъпи - готова на отсрочка за “Белене” . 11| 5793 |25.10.2011 Русия готова на всичко, за да строи “Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads