Реклама / Ads
0| 5241 |07.05.2007 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Екотуризмът с голям потенциал, но все още в начален стадий

.
Този вид туризъм се основава на природните забележителности и красоти, на защитените територии и е призван да съхранява околната среда и да допринася за благосъстоянието на местното население.
 
    В момента туризмът у нас е браншът с най-динамично развитие, който отчита двуцифрен ръст няколко поредни години. Но като че ли той се ограничава само със своите две традиционни разновидности - морски (летен) и зимeн (ски) туризъм. Нормално е да се предвиди, че скоро може да настъпи някакво насищане, още повече че такъв вид продукт предлагат всички наши конкуренти - Турция, Гърция, Испания и др. Сегашното правителство ясно дефинира отрасъла като приоритетен, но ако България има сериозни амбиции да е сред най-атрактивните дестинации, то трябва да предложи нещо различно и уникално.
Една от алтернативните възможности е екотуризмът. Той се основава на природните забележителности и красоти, на защитените територии и е призван да съхранява околната среда и да допринася за благосъстоянието на местното население. Тази форма на устойчив туризъм създава реални възможности за местен икономически растеж и развитие на селските райони. Имайки предвид уникалната природа, България може да привлича туристи, които търсят различни преживявания далеч от прекаления лукс и блясък на величествените хотели. Великолепните природни гледки, приключенските маршрути и екстремните атракции са само част от елементите на екотуризма.
Този алтернатевен вид почивка има своето място, макар и все още не толкова развит. Досега страната ни са посещавали гости предимно от Великобритания, САЩ, Германия и Скандинавия с цел практикуване на екотуризъм. Основно предлаганият продукт е наблюдение на птици за около 70% от туристите. Други интересни предложения са наблюдение на орхидеи и растителни съобщества, наблюдения на мечки в естествената им среда и пр. Някои идват само да видят цъфналата рилска иглика и плащат за това по 2000 евро.
Като цяло обаче приходите от екологичен туризмът у нас са по-малко от 10 процента от всички приходи от туризъм в страната през 2006 г. Причина за това е, че този сегмент от пазара е все още не достатъчно добре развит, въпреки че разполага с голям потенциал за растеж и може да привлича много платежоспособни туристи в страната.
Трябва да се използва целият потенциал на природата ни, която е уникална. У нас например има 35 вида птици, които отдавна са изчезнали в Европа и се срещат само тук.
В последно време във връзка с развитието на този вид туризъм се изградиха десетки нови екопътеки. Голяма част от тях са финансирани по програма ФАР. Във всяка планинска община има поне по 3-4 екопътеки.
Лошото е обаче, че донякъде този вид туризъм си противоречи с другите атрактивни и актуални в момента като зимния и морския туризъм, където се инвестира и се строи със страшни темпове. А това пречи на така наречения еко туризъм и неговото развитие в страната, тъй като е важно природата да е чиста и да не е толкова презастроено в курортите ни. "ФН"
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 13622 |27.03.2024 Икономистът Красен Станчев: Преминаването към еврото ще струва около 1 мрд. 200 хил. лв. . 11| 7172 |26.03.2024 Швеция може да участва в модернизацията на Българската армия с противокорабни комплекси, многоцелеви оръжейни системи и високоточни бомби . 3| 2676 |26.03.2024 Икономистът Георги Ангелов: Отлагаме еврото с 2 години със спиралата от избори . 0| 2550 |26.03.2024 Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми с проф. д-р Сабри Джавкайтар на 06.04.24 г. в София

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads