Реклама / Ads
29| 5757 |18.12.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: АЕЦ"Белене" ще зароби българина

.
България трябва да направи всичко възможно да се отърве от влиянието на Русия. Без независимост, икономическото развитие на България ще бъде спънато. Това заяви по БНР Алекс Алексиев, експерт по международна сигурност и радикален ислям и съветник на експремиера Филип Димитров.
 

 

 

Принципно Алексиев посочи, че правителството от финансова гледна точка много добре си върши работата. Но относно геополитиката, той е на мнение, че в България руското влияние, което не е добро за България, е много силно.

България до голяма степен е напълно зависима от Русия, за което обикновеният български потребител плаща доста скъпо. България плаща три пъти по-скъпо за своя газ, отколкото един среден американец, при положение, че разликата в заплатите няма нужда да я коментираме, заяви експертът.

 

По темата шистовия газ, експертът каза, че това, което става в САЩ, е истинска енергийна революция. 35% от газа, който се добива в щатите, е шистов. Нашата организация, която се създаде преди известно време има за цел да анализира проблеми от стратегическа важност за нашия регион. Повечето членове са българи, въпреки че имаме и чуждестранни колеги.

Считаме, че един от най-важните проблеми, които ни интересуват, е енергийната независимост на Балканите и специално на България, защото България е напълно зависима от руския петрол и от руския газ. Това е интересът ми към шистовия газ. Ако е вярно, че можем да имаме около 1 трилион куб. м шистов газ, това значи, че след няколко години примерно ще се добие 1/5 от това. Тогава България ще стане независима в енергийно отношение от „Газпром“ и няма да плаща тези изнудвачески цени, които се плащат в момента, подчерта Алексиев.


Според Алексиев  проектът „Бургас-Александруполис“ е рискован проект от екологична гледна точка и не е толкова икономически атрактивен. Той счита, че „Белене“ е много по-голяма величина, тъй като ако има „Белене“, тя ще   зароби България да произвежда ток на огромни цени, от които най-голяма полза ще има Русия, заяви Алекс Алексиев.


В поглед навън Алексиев определи движението „Окупирай Уолстрийт“ като мимолетно. „Те бяха толерирани дълго време, като правеха най-различни неща, които не биха толерирани от други хора, това е отминало и без особено влияние ще остане в политиката на САЩ“, обясни Алексиев. Той каза, че в Америка има строги закони за това как и къде можеш да демонстрираш. „А те направиха неща, които по принцип не се толерират. Но понеже имаха политическа поддръжка от страна на демократите в конгреса и от президента Обама, бяха толерирани по-дълго, отколкото трябваше. Те бяха изгонени от местата, където протестираха и няма никакъв толеранс към тях“, заяви Алексиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5745 |31.05.2011 Средният доход на българина пада . 1| 5562 |25.04.2011 Експерт: Скок на горивата е почти изключен . 9| 5798 |25.02.2011 Експерт: У нас има картел, който ни тласка към дъното . 0| 6519 |28.10.2010 Експерт: Данък "лукс" е стъпка в правилна посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads