Реклама / Ads
0| 4913 |06.10.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: Българската икономика се декапитализира, закъсняхме с реформите на пазара на труда

.
Може да се каже, че в момента икономиката се движи малко на изпарения, защото има много сериозен проблем с пазара на труда, както и с декапитализацията на икономиката. Това коментира доц. Григор Сарийски от Икономическия институт при БАН.
 
„Радващото в коригираните данни за 2016 е, че се е увеличил делът на потребление на домакинствата. Актуализацията беше със 740 млн. нагоре, но това е нормално, при положение, че заплатите растат с 9-10%“, каза икономистът.

Но сериозното ми опасение е, че в момента икономиката се декапитализира, каза още Сарийски. Според него, бюджетът прави всичко, за да стимулира икономиката с пари, които да се влагат като инвестиции.  

По думите му от 20 години за пръв път сега има три последователни тримесечия, в които баланса на мненията за излишъка от производствени мощности в промишлеността е отрицателен. Това положение  е било налице само два пъти досега след 1990 година.

„Инвестициите, които вече са направени, са амортизирани. Нови инвестиции не се правят, това задушава икономиката ни. Темпът на кредитирането на нефинансови предприятия расте с незначителните 1-2%“, каза още Сарийски.

Той прогнозира, че през 2018 година ще има допълнителни обществени поръчки и нови харчове във връзка с председателството ни. Това ще раздвижи частично икономиката ни. Проблемът е,че след това предстоят сътресения, които ще се отразят негативно и на нашата страна.

"България мръдна само с една позиция напред в световната класация по конкурентноспособност, не сме използвали благоприятните условия като ниски лихвени проценти и увеличаване на потреблението. Имаме лоши показатели, по които трябваше да се направи нещо, да има реформи, но това не стана", каза експертът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5454 |03.10.2017 Класацията SEE TOP 100 показа българското изоставане в икономиката на Източна Европа . 0| 4730 |01.10.2017 Испания губи 1/4 от икономиката си без Каталуния . 0| 7161 |28.09.2017 Бизнесът: Държавата не може да се справи със сивата икономика и само вдига данъците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads