Реклама / Ads
10| 6324 |13.11.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: БНБ подходиха неграмотно към КТБ, не знам как съда ще погледне на това

.
Инициативата на финансовото министерство за внасянето за законодателни промени във връзка с КТБ заслужава адмирации, защото то се опитва да унифицира нашето законодателство с това на ЕС, защото ние се уморихме да повтаряме от много години, че законодателството в областта на банките и финансите не отговаря на директивите на ЕС, каза Георги Атанасов от Българския финансов форум по БНР.
 

Тези промени са крайно наложителни и няма нищо изненадващо, че в такъв спешен порядък се предлага подобен законопроект. Доколкото се отнася до това за привилегированите депозити, да няма гаранция за тяхното изплащане – това е записано и в сега действащото законодателство – едни много странни действия на сегашното ръководство на БНБ създадоха казус, за който не съм сигурен как съдът ще погледне на него, защото административното сваляне на тези лихви от БНБ не доведе до нищо, а само породи възможност за претенции от тези хора и въпросът е в чий интерес е действал УС на БНБ с това си решение. На мен ми е трудно да повярвам, че толкова неграмотно са подходили хората в УС и не са си дали сметка какво ще последва. Това действие е необяснимо и е в интерес на същите тези депозанти, които са имали привилегировани условия в КТБ. Това е първата стъпка в подобна посока, каза той.

 

В МФ има проект за още редица промени в банковото законодателство и той стои в архивите от доста години. Не е пълен, но е добра основа, за да се предприемат необходимите стъпки за унифициране на нашето законодателство в областта, заяви Атанасов и добави: Имаме извънредна ситуация. Тези депозити са гарантирани от държавата, а самият Фонд няма достатъчно средства да изплати депозитите. Доста рисково е да се изпразни Фондът, защото тогава какво остава за останалите депозити на гражданите в другите банки. Затова в една такава извънредна ситуация различните мнения, които се дават, и различните оценки за това какви ще бъдат последиците от решението в една или в друга посока, при всички случаи ще носят някакви негативни и отрицателни последици за източника, от който все вземат средствата. В такава трудна ситуация обаче е време за трудни решения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 5757 |18.12.2011 Експерт: АЕЦ"Белене" ще зароби българина . 1| 5562 |25.04.2011 Експерт: Скок на горивата е почти изключен . 9| 5797 |25.02.2011 Експерт: У нас има картел, който ни тласка към дъното . 0| 6518 |28.10.2010 Експерт: Данък "лукс" е стъпка в правилна посока

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads