Реклама / Ads
9| 5799 |25.02.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерт: У нас има картел, който ни тласка към дъното

.
Проф. Боян Дуранкев
В България има картел, споразумение. Налагане на тежки ценови увеличения, за да бъдат печалбите по-големи. Имаме и скрита черна икономика. Представете си, че в момента у нас „уж" се изнася зърно. Като се изнася „уж", се точи ДДС. След малко зърното, което е било на 500 метра от пристанището, което е изчакало, се внася с други фиктивни фактори на цена обаче 15 пъти по-висока.
 

Това заяви професор Боян Дуранкев, главен секретар на УНСС, в коментар за икономическата ситуация у нас и последиците от напрежението в Либия, евентуалното покачване на цените на петрола, които могат да доведат до ново задълбочаване на световната криза по радио К2.

„Нямало слънчоглед! Започваме да изнасяме слънчоглед и точим ДДС, след което го връщаме „уж", и по нови цени започваме да продаваме слънчогледовото олио много по-скъпо. Очевидно е, че в България най-голямата мафия е в икономиката. Мафията у нас е икономическа! Това са корупционни схеми, свързани с администрацията. Без нейна намеса не са възможни", уточни той.

Проф. Дуранкев припомни излязлата наскоро справка на „Евростат". По данни от нея той констатира, че в страната ни има тежка икономическа криза, която се задълбочава. „Сега „инжекциите" с цените на петрола съвсем сериозно ще покажат, че няма да излезем от кризата, а ще затънем в нея. Защото всеки се оправдава с покачването на цените на петрола и се вдигат цените на храните, жилищата", поясни Дуранкев.

Според професорът страната ни е енергийно зависима, но без алтернативи. Има криза не само в Либия, но и криза в целият арабски свят. „Има недостиг на петрол в САЩ, но и в Европейския съюз. Няма световна стратегия как държавите да се справят с този проблем обаче", отбеляза Боян Дуранкев.

„Петролната икономика си отива лека-полека. Най-оптимистичните прогнози са това да се случи към 2050 година. Най-песимистичните - към 2020-2030 година, когато ще изтече последната капка петрол. Ще трябва да се търсят други източници на енергия, но бедата е, че ги няма", сподели пред радио К2 песимистичните си очаквания професорът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6519 |28.10.2010 Експерт: Данък "лукс" е стъпка в правилна посока . 24| 7198 |20.09.2010 Т. Младенов: Какъв е този работодател, който не може да плати 270 лв.? . 2| 5738 |12.07.2010 Експерт: Важно е какво разбираме под "излизане от кризата" . 6| 5685 |14.01.2009 Правим национален бранд, с който ще се представяме като дестинация

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads