Реклама / Ads
6| 12052 |10.06.2020 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експертът Еленко Божков за Фрог: Незабавна оставка на министър Т. Петкова заради цената на топлинната енергия

.
Еленко Божков Източник: БГНЕС
По-високи сметки за топлинната енергия и топлата вода ще има заради т. наречените прогнозни цени. Причината за това е Наредбата за регулиране на цените на топлинната енергия. Тя трябва да бъде отменена веднага, а министър Теменужка Петкова да си подаде оставката. Това каза ред Фрог нюз енергийният експерт Еленко Божков.
 

Той аргументира своето искане за министерската оставка: Министър Теменужка Петкова е за уволнение, защото не знае за двойното кредитиране на топлофикационните дружества. Т

я отговори , че зависи от методиката на КЕВР, а това не е вярно. На практика не познава наредба, която тя е писала- за начина за плащане по прогнозни цени годишно. Тя не познава собствените си наредби. Второ - тя яростно поддържа тезата, че ще има 15% намаление на топлинната енергия, категоричен е експертът.






Това се прави с цел да се даде възможност за стабилизиране на финансовото състояние на топлофикационните дружества.С годишното изравняване на топлинната енергия в края на краищата кредитираха топлофикационните дружества, защото всеки месец ти плащаш енергията си по това, което си консумирал миналата година умножено с един климатичен коефициент, който дава някаква корекция. С прогнозната едногодишна цена ще има кредитиране и по цена. Тоест двойно кредитиране. Защото ако тая цена я коригират един път годишно, то ние парите сме ги дали предварително за енергията, която ще потребиме. И не знаем каква е тази енергия и каква е тази цена и дали се верни те. Това може да се направи, като се отмени веднага тази наредба на КЕВР и се отиде на едномесечно отчитане на топлинната енергия, обясни Божков.

 

Наредбата беше направена почти по нелегален начин - без обществено обсъждане. Наложи се силово. Защо се отива към това, защо не се актуализира цената на топлинната енергия както и цената на природния газ? Отговорът от високо ниво - министър, председател на КЕВР и експерти свързани с топлофикационните дружества на Христо Ковачки, че не може да се отчита всеки месец цената на топлинната енергия, защото абонатите не са готови за това., пояснява той.

 

Големите Топлофикации са 12. Осем от тях са на един и същи собственик и трябва да го кредитираме. Сега плащаме по прогнозно потребление, а сега ще плащаме и по прогнозна цена. Ние в момента кредитираме топлофикациите чрез това прогнозно плащане, сега още веднъж ще ги кредитиране, като плащаме по прогнозна цена. Така кредитираме Христо Ковачки, защото от 12 топлофикации осем са негова собственост, а на тази в София оперативното ръководство е на Ковачки, каза още енергийният експерт.






Вижте таблиците на Еленко Божков на база топлинна енергия на панелен апартамент от 64 кв.м. за миналата година. Данните са от фактурите за плащане. Реалните данни са в първата половина на таблицата, а във втората са предложенията на КЕВР. Във втората таблица се вижда, че цената на парното ще се увеличи с 5,46%.


.

.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 7495 |17.01.2020 Експертът Г. Вулджев: 1 млрд. за ВиК холдинг от фискалния резерв правят криви сметките на Горанов . 17| 9714 |23.12.2019 Експертът Иван Хиновски: АЕЦ ”Белене” е сложен и рисков проект, ненужен на България . 16| 10414 |24.06.2019 Еленко Божков: Предстоят фалити и продажби в енергетиката . 23| 11387 |06.02.2019 Българското разклонение на ”Турски поток” може да е неефективна структура, смята експертът Ю. Попов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads