Реклама / Ads
1| 12445 |05.07.2017 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експертът Пл. Димитров за Фрог: Надеждите за скорошен добив на нефт и газ в Черно море са пожелателно мислене

.
Пламен Димитров
Надеждата е в блок ”Хан Аспарух” в Черно море да открият нефт. Но дори и да бъдат доказани залежи, до началото на добива ще минат поне 7-8 години. Блок ”Терес” никой не ще да го вземе на концесия. В ”Силистар” проучванията ще продължат поне до 2021г. За газовия хъб правителството се надява да излъже руснаците и ЕК и да имаме един олекотен вариант на ”Южен поток”.
 
Това каза за Фрог експертът Пламен Димитров от Българското геополитическо дружество, коментирайки моментното състояние на работата по търсенето на нефт и газ в Черно море, както и мераците ни за български газов хъб.

България е очертала три блока в Черно море за търсене на нефт и газ. Единият е "Хан Аспарух", който е на север и е близо до Румъния. Дали сме го на концесия на консорциум, воден от френската "Тотал", за търсене, не за добив. Ако търсенето е успешно, тогава ще го дадат за добив. Концесията изтичаше септември тази година. Но правителството я удължи с 3 месеца и половина или до края на 2017 г. В "Хан Аспарух" е направен един сондаж в средата на 2016 г., като октомври миналата година от Шел съобщиха, че евентуално може да има нефт. За газ никой нищо не споменава. Проучванията обаче продължават и тази есен ще се прави още един сондаж. Това означава, че новини може да има към края на годината, когато данните се обработят. И тогава ще се каже окончателно има или няма нефт. За газ засега не се говори. Самият факт, че Тотал са взели концесия и са дали 40 млн. за правото да търсят, означава, че има някакви надежди да се намери нещо. Но дори и да се открие нефт, трябва да се прецени, дали е икономически целесъобразно да се добива, защото може да е много дълбоко, пък е и на 70-80 км от брега, което е доста далечко. Целият този технологичен цикъл означава, че най-рано след 7-8 години може да имаме добив от това находище. Ако има какво да се добива, разбира се. Така че, в следващите 7-8 гдини забравяме за нефт и газ от блок "Хан Аспарух", обясни експертът.




Има един блок "Терес", който е проучван още през комунизма и нищо не са намерили. През последните няколко години два пъти се опитваха да го дадат на концесия и два пъти това се проваля. Имаше компании, закупили тръжната документация, но са се отказали да подадат оферта, информира той.

Третия блок в Черно море е "Силистар" - близо до Турция. Концесията при него е на Шел за пет години. Тук всичко е в начален етап. Едва в началото на тази година са завършени сеизмичните проучвания. Ще ги обработват няколко месеца и тогава ще решат дали да правят сондаж. При това срокът за проучване на този блок е дълъг - до 2021 г. и има опция за удължаване. Така че там, дори и да намерят нещо, добивът ще е най-рано след десетина години, прогнозира Димитров. Самият факт, че някой е решил да вложи някакви пари в проучване означава, че положението не е толкова безнадеждно. Но евентуалния добив от тези находища е много далечна перспектива.

За самия газов хъб енергийното министерство смята да възложи предпроектно проучване. Ще има конкурс за компания, която да анализира пазара и очакваните газови потоци в региона, като цялото това удоволствие ще струва около 2 млн. лв. и ще покаже дали има перспектива за този хъб. Хубавото тук е, че половината пари за проучването ще дойдат от Европейската комисия. Два са основните проблеми за хъба. Първият - да има газ за него. И второ - ако се намери газ, в което аз не вярвам, той няма накъде да отиде, защото нямаме тръба, която да ни свързва с големите пазари в Европа. Страните около нас не ги броим, те потребяват малко газ, с изключение на Румъния, която обаче разчита на собствен добив. За да има смисъл от хъба, газът трябва да стигне или до Централна Европа или до Италия. Надеждата на властите е по някакъв начин да излъжат руснаците и Европейската комисия да се прекара една тръба от Русия до Варна и да дойде газ, който България да почне да преразпределя. Да се получи нещо като олекотена версия на Южен поток. Това е. Според мен, това никога няма да стане, заяви накрая Пламен Димитров.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9702 |01.07.2017 Джамбазки: Уведомихме ДАНС за Стефан Димитров и знамето на Ислямска държава . 2| 6814 |26.06.2017 Само във Фрог: Задължават лекарите да изписват по-изгодни лекарства . 3| 7779 |22.06.2017 Спас Ташев за Фрог: Преговорният процес на Македония за ЕС ще е над 10 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads