Реклама / Ads
15| 5436 |31.01.2011 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти: Излизаме мъчително бавно от кризата

.
3% ръст на българската икономика, запазване равнището на доходите на населението и сравнително висок ръст на безработицата през 2011. Тези статистически данни обявиха ексерти от Центъра за икономическо развитие.
 

Въпреки, че не са повод за оптимизъм, иконимистите считат, че България бавно и мъчително излиза от кризата. Ключова роля за по-оптимистичната прогноза за развитието на родната икономика през тази година играе продължаващият ръст на износа.

Центърът например подобрява прогнозата си за ръст на брутния ни вътрешен продукт през 2011-та от 2 процента на ръст в размер на 3 на сто, съобщи председателят на организацията Георги Прохаски. „България бавно и мъчително излиза от кризата, реално ефектите на растежа, тези които всички искаме да почувстваме и в потреблението и при растеж на доходите не биха се случили преди 2012 година“, коментира той.

За възстановяването на предкризисните нива на икономиката ни основен принос ще има покачването на крайното потребление. Експертите отчетоха, че то все още е твърде ниско. „Хората все още се притесняват от общата икономическа ситуация и вместо да потребяват, основно нехранителни стоки и предмети за дълготрайна употреба, спестяват“, каза Прохаски.

Безработицата ще се запази висока на ниво около 9 процента, като реален ръст на заетостта се очаква чак през второто тримесечие на годината, прогнозираха още експертите.

Икономистите отчетоха и спада на чуждестранните инвестиции, като за 2011-та прогнозираха размерът им да достигне до милиард и половина евро. „Като слаба страна, бих казал, в работата на правителството през 2010 година, бих искал да подчертая липсата на каквито и да е приватизационни и концесионни сделки през 2010 година. Може би за последните 15 години това е единствената, която е на практика нулева по отношение на приватизация“, каза Прохаски.

Той заяви, че няма основания за ръст на инфлацията, като според прогнозата на Центъра показателят ще достигне най-много 3 процента за цялата 2011-та година.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5846 |30.01.2011 Кризата в еврозоната преминава . 5| 5458 |20.01.2011 Еврокризата: епицентър и периферия, плеймейкъри и аутсайдери . 7| 5217 |15.11.2010 Липсата на инвестиционна политика, удължава кризата . 6| 5551 |18.10.2010 Експерти: С 8 мерки може да прескочим кризата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads