Реклама / Ads
2| 6198 |22.02.2018 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти обсъдиха бедността и неравенствата в България

.
Икономически експерти дискутираха неравенствата, бедността и размера на доходите в България. Това се случи по време на форума „Как да се излезе от бедността, какво предизвиква неравенствата, какви са ефектите от тях, какви политики и бизнес решения водят до ръст в доходите?“, организиран от Brain Workshop Institute.
 

Според Явор Алексиев от Институт за пазарна икономика не трябва да забравяме, че в ЕС (и съответно в България) бедността, която измерваме, е относителна, а не абсолютна.

 

„В този смисъл тя е индикатор за подоходното неравенство в обществото. Неравенство в България има, и да – то расте, но причината е не някакво масово обедняване, а фактът, че средностатистическият българин забогатява по-бързо от най-бедните в обществото. Ако утре половин милион българи изгубят работата си, относителният дял на бедните ще падне. Това не е мнение, а статистика“, обясни Алексиев.

 

Участие във форума взе и Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика. Според нея ако искаме да говорим за просперитет и бъдеще на българското общество, трябва да се обърнем с лице към бедността и да поведем битка за повишаване на доходите.

 

„Това е работа на всички отговорни за доходите на хората - правителство, работодатели, социални системи, но и на самите хора, които трябва да се борят за правата и за бъдещето си - както своето, така и на децата си“, категорична бе тя.

 

В дискусията участваха още Константин Проданов от АБВ, доц. Георги Бърдаров, заместник-декан на Геолого-географския факултет към СУ и Иванина Донно, изпълнителен директор на българския клон на голяма немска компания.

 

Експертите се обединиха около твърдението, че ключовите фактори зад бедността в България са два – образованието и заетостта.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 9424 |24.10.2017 Експерти: С Бюджет 2018 властта си гарантира изборите . 1| 5505 |04.09.2017 Експерти разбиха мита, че търговските вериги у нас продават повече вносни стоки, отколкото български . 6| 6026 |30.08.2017 Експерти: Подкрепяйки Макрон срещу дъмпинга, ще губим по 100 млн. евро годишно . 0| 6422 |11.08.2017 Експерти: Отнемане на лиценза на ”Дунарит” ще изпрати работниците на улицата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads