Реклама / Ads
8| 4802 |05.07.2010 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти питат бизнеса как да му помогнат в криза

.
Как пострадалите от кризата фирми да се преструктурират и да възстановят предишните си позиции са въпросите, които сериозно мъчат българския бизнес.
 

Помощ в тази посок обмислят експерти на икономическото министерство, които подготвят схема по европрограма "Конкурентоспособност", която ще е за предоставяне на консултантски услуги на предприятия в затруднение.

Утре изтича крайният срок, в който се приемат предложения и коментари по мярката. След това документите й ще бъдат изпратени за одобрение от ЕК. Тя трябва да прецени дали отговаря на допустимата държавна помощ за подпомагане на фирмите в кризата. Ако Брюксел каже да, схемата ще бъде обявена до края на септември.

Целта на тази инициатива е фирмите да получат консултантска помощ, за да изготвят планове и програми за преструктуриране, стратегии за развитие, финансови анализи и други услуги, свързани с възстановяването на икономическата им стабилност.

Според изготвените насоки за кандидатстване по мярката не могат да подават проекти клонове на местни или чуждестранни юридически лица, както и предприятия, за които са предвидени средства по програмата за селските райони.

За пострадала от кризата фирма ще се приема тази, която е изгубила 1/4 от регистрирания си капитал през последните 12 месеца. Освен това се предвижда проекти да могат да подават фирмите, които не са били в затруднение към 1 юли 2008 г., а са пострадали следтова. Основната им дейност трябва да е в преработващата промишленост или в областта на услугите.

Според насоките, за които управляващият орган все още приема предложения, бюджетът на мярката ще е малко над 1,9 млн. лв. Предвижда се малките предприятия да получат минимум 18 хил. и най-много 45 хил. лв., а средните поне 36 хил. и максимум 90 хил. лева. Средствата ще бъдат отпуснати до края на годината, а проектите трябва да бъдат изпълнени до 12 месеца.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 5473 |14.06.2010 Спад на инфлацията за първи път отчитат експерти . 1| 4786 |07.06.2010 Експерти спорят за края на еврозонате . 0| 5518 |18.05.2010 Министър и експерти дискутират енергийните проекти . 1| 4832 |14.05.2010 Къде потънаха милиони от НЗОК, питат червените

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads