Реклама / Ads
3| 9387 |13.05.2013 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Експерти от цяла Европа ще се мажат с лечебна кал в Поморие

.
Поморие ще стане европейската СПА столица от 14 до 17 май. Тогава Европейската СПА асоциация (ЕСПА) ще проведе годишния си конгрес в морския ни курорт. Срещата на лидерите в сектора е най-значимото събитие за бранша на Стария континент.
 

Конгресът у нас става възможен след няколкогодишните усилия на Българския съюз по балнеология и СПА, съдействието на община Поморие и е под патронажа на икономическото министерство. Още преди да пристигнат експерти, кметове на СПА общини и лидери в оборудването за балнео и уелнес центрове,

Поморие вече е познат и популярен курорт заради рекламата на древния Анхиало в интернет страницата на ЕСПА. В нея е описана както тракийската и римската история на градчето, така и предимствата на лечебната кал, родните вина, прясната риба. Популярност в Европа ще добият Музеят на солта, Тракийската куполна гробница, манастирът "Св. Георги", както и архитектурният резерват "Стари поморийски къщи".

Страната ни все още е непозната като СПА дестинация на европейската сцена, но това може да се промени с целенасочена държавна политика и реклама, категорични са експертите. Първите семена на познанието ще бъдат посети сега в Поморие. А държавата ни има своите предимства.

На първо място България е със специфичен релеф, който формира климатични зони, благоприятни за балнео, СПА и уелнес туризъм. Това обяснява пред Стандарт д-р Татяна Ангелова, която е експерт към Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

Повечето балнео курорти у нас се намират в Предбалкана, където климатът е умереноконтинентален с характерните по-меки зими и не така горещи лета. В топлата и слънчева Тракия пък бликат много минерални извори. В южните части на Родопа планина, по течението на реките Струма и Места се чувства влиянието на Средиземноморието. В България има градове, в които практически няма мъгли, обяснява Татяна Ангелова климатичните достойнства на страната ни. Второто ни предимство са невероятните природни лечебни фактори - минерални води, калонаходища и море.

На територията на страната има около 130 находища на минерална вода с над 500 водоизточника в режим на експлоатация с дебит над 5000 л/сек. Към този количествен показател прибавяме голямото им разнообразие - от много слабо минерализирани (Княжево) до разсолите в Провадийско. От студената вода във Вонеща вода с 12 градуса по Целзий до горещия и единствен гейзер на Балканите в Сапарева баня с над 100 градуса по Целзий. В състава на много минерални води има газове като сероводород и радон. Най-силно радоновата вода у нас е Соленото изворче в Наречен с наличие на радон 120 nCi/l, с което се нарежда на пето място в света по този показател.

Във водите се срещат и активни микрокомпоненти като йод, флуор, метасилициева киселина в колоидално състояние и кислород. Към това безценно богатство на минерални води се прибавят лиманните калонаходища, които са наредени като броеница по крайбрежието на Черно море. Това са Шабленска Тузла, Балчишка Тузла, Варненското, Поморийското и Бургаското езера. Разполагаме и с торфени находища - Баня, Карловско, и Байкал, Кюстендилско. С продукта, който предлагат членовете на БСБСПА, България не отстъпва на утвърдените европейски държави в това направление като Германия и Чехия, обяснява Ангелова.

Липсва ни обаче достатъчно реклама и маркетинг, категорични са експертите.

Освен красота чрез водата минералните извори у нас даряват и здраве. Питейното балнеолечение с успех се прилага при стомашно-чревни, жлъчно-чернодробни и бъбречно-урологични заболявания в курортите Хисар, Велинград, Старозагорски минерални бани, Девин, Вършец и други, обяснява доктор Ангелова. Външно балнеолечение може да се прилага при болести на опорно-двигателния апарат, свързани с дегенеративни промени, възпалителни ставни в стадий на ремисия, посттравматични състояния, периферна и централна нервна системи, дерматологични, гинекологични, метаболитни и други проблеми. Медикъл СПА центровете пък предлагат възможности за профилактика и рехабилитация.

Очаква се чуждите туристи в България да се увеличат, след като в Поморие от 14 до 17 май се проведе годишният конгрес на Европейската СПА асоциация (ЕСПА). В резултат на престижното събитие страната ни ще добие популярност като дестинация за лечение и красота чрез минерална вода.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6450 |05.10.2012 Експерти: Бюджет 2013 бил като сватбата, на която се обещават пари . 26| 13453 |19.05.2012 Чутовно: Вдигаме небостъргач за експерти и спортисти от цял свят . 3| 6306 |04.05.2012 Вече сме на трето място в Европа по поскъпване на бензина . 6| 6474 |06.03.2012 Родопите в топ 10 на най-добрите турове в Европа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads