Реклама / Ads
17| 5443 |28.03.2011

Експерти: Внос на тока - по-евтино от проекта "Белене"

.
През следващите 14-15 години България няма да има нужда от нови енергийни мощности и съответно от изграждането на АЕЦ Белене. Това заяви Красен Станчев от Института за пазарна икономика, който представи на пресконференция доклад относно съдбата на втората ни атомна централа.

Той посочи, че енергийните баланси са били манипулирани, с цел да може да се изкара, че през периода 2013 - 2015 година ще се появи остра необходимост от изграждането на нови енергийни мощности.

Ситуацията обаче е по друга, защото енергийното потребление като цяло се запазва, с малки разлики от порядъка на 1-2 %, посочи Станчев. Според него по-скоро може да внасяме евтин ток отколкото да изнасяме електричество, произведено от АЕЦ Белене.

По думите на Станчев за изграждането на втората ни централа ще се наложи да внасяме работна ръка - заварчици, а няма да има възможност да се създават работни места за българи.

Докладът на ИПИ разглежда икономическата целесъобразност на проекта АЕЦ Белене и от него става ясно, че загубата ще бъде 8 млрд. евро при цена от 6 евро цента на един киловат час и съответно 1,2 млрд. евро при цена от 9 евро цента за един киловат час.

При стойност от 9,54 евро цента за един киловат час нетният ефект ще бъде нулев. При цена над 9, 54 евро цента за киловат час електричество ще има нетни ползи за българската икономика.

Например при цена 10 евро цента за киловат час нетните ползи от проекта ще са в рамките на 1 млрд. евро.

Минималната цена на киловат час енергия от АЕЦ Белене, за да се откупи напълно първоначалната инвестиция за държания бюджет при издадената норма на възвращаемост, ще бъде 14,74 евро цента, което прави около 30 стотинки при положение, че сегашната стойност на киловат час средно за страната е около 17 стотинки.

На пресконференцията на ИПИ стана ясно, че изграждането на АЕЦ Белене ще „убие" и съществуващи вече енергийни мощности, защото те ще бъдат лишени от потребление, което ще се пренасочи към АЕЦ Белене.

Докладът на ИПИ е бил поръчан от Отворено общество и е струвал 15 хил. долара, като е бил изготвен в продължение на три месеца от екип от 12 човека.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Експерти: Излизаме мъчително бавно от кризата 15| 4724 |31.01.2011 . ДКЕВР ни сурвака с по-евтино парно 2| 4484 |16.12.2010 . Експерти: С 8 мерки може да прескочим кризата 6| 4847 |18.10.2010 . Експерти: България има нужда и от фискален борд 1| 4687 |28.07.2010

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО