Реклама / Ads
4| 6313 |08.11.2019 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Енергетици: Шокова либерализация на енергийния пазар би била непосилна за потребителите

.
Източник: БГНЕС
България трябва да премине към пълно либерализиране на тока за бита в ускорени срокове. Това е условието, което Еврокомисията ни поставя, за да се удължи живота на въглищните ни централи с още 5 години чрез изкупуване на техни капацитетни мощности.
 

В момента се обсъждат два сценария за пълна либерализация, съобщи председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов, цитиран от БНТ.

 

Първият предвижда планово извеждане на домакинствата на свободния пазар в рамките на следващите 5 години, а вторият само за 3. Това означава, че всеки абонат сам ще си избира доставчика или търговеца на ток. Крайният снабдители обаче ще останат сегашните ЕРП-та - ЧЕЗ, ЕВН и Енерто про, тъй като мрежите са тяхна собственост, поради което ще продължим да заплащаме и т. нар. мрежова услуга.

 

Според някои анализатори ще следва поскъпване на фактурите, но енергийният министър твърди, че цената на тока ще падне. Остава и големият въпрос как ще бъдат защитени енергийно бедните граждани.

 

Валентин Николов обяснява: „През първата година от следващия регулаторен период от 1 юли бъдат подложени на 20% либерализация първите 20 % от абонатите -  домакинства и малък бизнес. Всяка година ще бъдат либерализирани по 20 % от потребителите. Според другия вариант по-ускорено ще бъдат подлагани по 30-40 % на либерализация и процесът ще приключи за 3 години. Надяваме се, че либерализацията на пазара ще провокира по-ниска цена на тока”.

 

Енергийни експерти предупредиха, че сроковете са нереалистични и ще предизвикат ценови скок. „Според всички анализи, ще започне тренд към поскъпване. И най- успешните преходи към либерализация са в страни, където това е станало за 8-10 години. Нереалистично е да се започва със скокове от 20 %, защото Румъния, която започна с 10 %, се опари и е се върна в изходно положение,” смята енергийният експерт Никола Хиновски.

 

Едно от задължителните условия е да бъдат защитени енергийно бедните и енергийно застрашените, които у нас са близо 450 000 по данни на Евростат.

 

Над 250 000 лица и домакинства получават целеви помощи за отопление през зимата. За тяхното подпомагане в бюджета за следващата година са заложени 121 млн.и 200 хил. лв.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4780 |08.11.2019 Аграрни вести: Фермерите ще получат отстъпка от акциза за литър закупен газьол . 2| 8102 |07.11.2019 Как се върти печатницата за банкноти у нас . 8| 12219 |07.11.2019 Георги Котев: Фабриката за смърт АЕЦ ”Козлодуй” убива и без взрив! . 1| 5176 |07.11.2019 ”Луфтханза” отменя 700 полета заради стачка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads