Реклама / Ads
3| 5560 |16.06.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Енергиен експерт за Фрог: Очакват ни горещи дебати за цената на тока

.
Експертът по енергийна политика Славчо Нейков
Много е важно, че въпросът за увеличаване на цената на тока се обсъжда сега и то в такъв широк формат. Защото освен позицията, която беше изразена в последните дни и от страна на бизнеса, и от страна на премиера, и от страна на КЕВР, с днешна дата има два нови факта.
 
Това коментира пред Фрог нюз експертът по енергийна политика Славчо Нейков. Първо – правителството в изпълнение на поетите си ангажименти, свързани със закона за енергетиката, вчера публикува проекта на очакваната наредба, свързана с намаляване на задълженията на бизнеса в контекста на разходите за енергия от възобновяеми енергийни източници. От тук нататък е време на бизнеса да се възползва максимално от възможностите, които са дадени по време на общественото обсъждане и да направи всички свои забележки.  

Втората новина е свързана с откритото писмо до премиера Бойко Борисов, от АИКБ, Българска стопанска камара и КРИБ. В него бизнесът отново поставя на премиера остро въпроса на планирането поскъпване на електроенергия от 1 юли. Много важно уточнение, което и премиерът в пълното си право направи като отговорен за цялото икономическо развитие на страната, е че в крайна сметка топката за цените е в полето на регулатора. Така че аз намирам това открито писмо до премиера като сигнал в контекста на икономическото развитие на страната, а не конкретно засягащо ценообразуването. Ценообразуването трябва да бъде отнесено към регулатора, а не към изпълнителната власт, коментира Славчо Нейков.

Хубавото е че има раздвижване от страна на бизнеса в рамките на обещаните от правителството реформи. Аз обаче смятам, че въпросът трябва да бъде разглеждан в по-широкия контекст на либерализацията на енергийния пазар. Крайно време е да има цялостна визия в това отношение на държавно ниво и тя също да бъде направена обществено достояние. Още повече, че сега имаме конкретен повод за това във връзка с предстоящото решение на регулатора.

На въпрос до колко е „справедливо” увеличението на тока за битови нужди да е най-високо за потребителите на „Енерго про” – с около 3 %, в най-слабо заселената част на страната и бедно население, Нейков отговори, че регулаторът е този, който борави с числа. Не се съмнявам, че Иван Иванов като председател на КЕВР, и всички останали членове на Комисията са търсили оптималното решение. Това са проблеми, трупани с години. НЕК има в момента почти 3 милиарда и половина задължения. Въпросът е много по-комплексен и е свързан не само с конкретното ценово решение. Разбирам желанието на г-н Иванов за справедливост, но съм убеден, че нейното изразяване в решения не е само емоционално, а е базирано и на конкретни числа и съответните анализи.

Очакванията ми по повод публикуваната наредба за намаляване на тежестта, свързана с разходите за енергия от възобновяеми източници са за гореща втора част на месец юни що се отнася до изразяване на позиции. Особено след като се заговори и за възможно второ покачване на цените на тока до края на годината – нещо, което аз нямам представа откъде точно идва. Това обаче са неща, които трябва да се разглеждат спокойно и обективно.

Фактът, че в България цената на електроенергията не съответства на разходите, е неоспорим. Тоест тя не е разходооправдана. Да си спомним само преди няколко месеца какво се случи като страната беше затрупана от сняг и започнаха да падат мрежите. Това се дължи изцяло на недостатъчно средства за инвестиции. Инвестиции, които няма откъде другаде да дойдат, освен чрез цената. В това отношение за пореден път подчертавам – чудесно е, че вървим към пазарни отношения в областта на енергетиката, но не трябва да забравяме – енергийният сектор не е социален сектор, заключи Славчо Нейков.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 9165 |09.06.2015 Клиентка на банка за Фрог: Подписът ми е фалшифициран на анекс за кредит . 11| 6942 |04.06.2015 В. Ахундова за Фрог: Истината за КТБ е в резервния сървър . 9| 5417 |30.04.2015 Окото на Фрог: Една трета от икономиката ни е сива, на тъмно . 0| 5354 |16.04.2015 Експерти отчитат ръст в търсенето на качествени офис площи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads