Реклама / Ads
2| 5337 |22.09.2014 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т. Ерменков: Токът поскъпва, защото не се търсят резерви

.
Увеличението на цената на тока с 10% е генералната репетиция. Ако продължаваме да търсим вариантите за покриване на дефицита в НЕК чрез цената на електроенергията към крайния потребител, няма да се справим никога със задачата да го покрием. Това увеличение не трябва да надвишава 3-4%, ако е само за НЕК. Думата „изкуствено“ намаляване на цената на тока е некоректно използвана от нашите опоненти.
 
Това коментира Таско Ерменков от БСП в ефира на Нова телевизия. Според него проблемът не е в цената на електроенергията, а в това кой произвежда скъпата електроенергия.

„Единственото ЕРП, което е заявило огромно повишаване на цените, това е EVN. ДКЕВР става говорител на EVN, правителството назначава ДКЕВР, президентът назначава правителството, а самият той се среща с EVN“, обясни той и припомни, че ГЕРБ са продали 30% държавно участие в ЕРП-тата и е лишил държавата от контрол в тях.

"БСП търсихме резерви и успяхме да ги намерим в цялата система, за да се намали цената на електроенергията. Това, което в момента става, е реставрация на онова, което беше до март месец миналата година. Не искат да търсят резерви и се опитват да прехвърлят тежестта върху крайния потребител”, поясни Ерменков.

По неговите думи сме се вторачили във ВЕИ-тата, а забравяме, че има и две американски централи, които надуват цената. „И забележете, ние сме задължени да плащаме енергията, която те максимално биха произвели“, уточни той. На въпрос защо не са водени преговори с тях, Ерменков отговори: „Ние започнахме да преговаряме, а сега председателят на ДКЕВР Светла Тодорова започва да говори, че ние сме се държали на границата на закона с ЕРП-тата и сме ги поставяли под страшен натиск, че сме били груби с американските централи и едва ли не сме ги обидили, а ние се опитвахме да втълпим на всички, че когато искаш по веригата да има някаква стабилност, трябва всеки да си понесе отговорностите“, заключи Таско Ерменков.

Поскъпването на тока с 10% е предизборно увеличение, което стимулира икономически интереси, които доведоха до това в НЕК да има такива дефицити. Попълват се дефицитите за АЕЦ „Белене”, "Цанков камък”. Това повишение е абсурдно, изрази своето мнение Мария Капон от коалиция Десните.

"Не е нормално да има увеличение на тока, защото в системата и в НЕК имало дефицити. Това няма логика с пазарната икономика”, коментира още Капон. По думите й ДКЕВР е една стара социалистическа структура, в която работят хора, които дори не са счетоводители. "Това са хора, които изпълняват политически решения и не са независим орган, какъвто трябва да е”, допълни Мария Капон.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 36| 5785 |05.09.2014 В. Каролев : Абсурд е токът да има две цени - за бедни и за богати . 24| 5606 |27.08.2014 Честито! Токът трябва да е 50% по-скъп! . 25| 6398 |07.06.2014 Т. Ерменков: Искаме Южен поток по брюкселските правила . 1| 6091 |15.09.2013 Токът скача догодина, заради намалението сега, прогнозира Делян Добрев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads