Реклама / Ads
26| 5789 |28.02.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Т. Ерменков: Всичко е наопаки в програмата за саниране

.
Таско Ерменков от БСП Източник: Булфото, архив
Програмата за саниране е обърната с главата надолу. Трябваше първо да се направят обследвания на съответните блокове, да се види какво е фактическото състояние в момента, колко са изключени, колко работят, какво е потреблението. Тогава щеше да говорим за кампания, сега става дума за някаква кампанийност.
 
Това коментира политикът от БСП Таско Ерменков пред Нова телевизия, по повод програмата за саниране, подета от правителството.

Идеята за в бъдеще е парите за санирането да се увеличат и да стигнат до всяка една сграда, която има желание да бъде енергийно ефективна, каза от своя страна Александър Ненков от ГЕРБ.

Към момента възможностите са да бъде отделен 1 млрд. лв., което е и дълг на държавата. Тези пари ще влязат реално в икономиката. Отделно домакинствата ще намалят потреблението си с повече от 40%. Следователно спестените пари ще бъдат вложени в потребление. Сигурен съм, че в средносрочен план тези пари ще се върнат отново в икономиката, заяви Ненков.

Не съм съгласен с това, че ще се намали потреблението на всякакъв вид енергия, отвърна Ерменков. Макар и да сме сред страните с най-ниска енергийна ефективност по отношение на бита, българското семейство е на последно място по брой електроуреди на глава от населението в Европа. Тоест, ако говорим, че ще постигнем нещо с тези мерки, то това ще се нарича увеличаване на енергийния комфорт, коментира социалистът. „Грубо казано, вместо да стоим с палто в хола, защото сме си спрели парното поради липса на пари в други две стаи, ще имаме възможност със същите средства, може би леко увеличени, да си пуснем парното и в другите две стаи".

Друг проблем според депутата е т. нар. децентрализация. Той подчерта, че става въпрос за многофамилни сгради с повече от 36 апартамента. По негови думи общо многофамилните панелни блокове в България са 18 900, като около 50% от тях са концентрирани в четирите големи града - София, Пловдив, Бургас и Варна. „Каква е тази децентрализация, когато 800 млв. лв. ще отидат в четири града, а 2 милиона - в останалите 24? Четири града с кметове на ГЕРБ ще вземат 80% от парите. Моята идея е да защитим хората и да гарантираме равнопоставеност на всички", заяви Таско Ерменков.

"Твърдо заставам зад числата, че 40% е минимумът, който трябва да се гони. Ако това не бъде постигнато, значи има някаква грешка в измерванията на проектите. Има дори реални случаи на 70% намаление на потреблението. Това е нормата, която е приета в световен мащаб”, обясни проф. Никола Калоянов от Технически университет.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5838 |30.09.2014 Таско Ерменков: Повишаване цената на тока е геноцид спрямо народа . 2| 5360 |22.09.2014 Т. Ерменков: Токът поскъпва, защото не се търсят резерви . 25| 6407 |07.06.2014 Т. Ерменков: Искаме Южен поток по брюкселските правила . 2| 5955 |23.07.2012 На морето всичко е спокойно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads