Реклама / Ads
45| 26417 |17.05.2021 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

Ето кои са 8-те най-големи кредитополучатели на ББР и какво стои зад тях

.
Източник: БГНЕС
Поради големия обществен интерес Министерството на икономиката предоставя списъка на осемте най-големи кредитополучатели от ББР. Ето кои са те:
 

Кредити с размер над 140 млн. лв.:

 

Слънчев ден АД

 

Благоевград- БТ АД

 

Роудуей кънстракшън АД

 

Кредити с размер над 115 млн. лв.:

 

Маркет инвестмънт АД (Техномаркет)

 

Интернешънъл инвестмънтс ЕАД

 

Кредити с размер над 60 млн. лв.:

 

Параходство БМФ АД

 

Транспект АД

 

Инса Ойл ЕООД

 

До края на седмицата ще започне работа Комисията за прозрачност и контрол на публичните средства в Българска банка за развитие. Тя е създадена с цел проверка на съответствието на процедурите по отпускане на кредити от „Българска банка за развитие“ АД в съответствие със Закона за Българската банка за развитие и Устава на Банката. Комисията ще провери отпускането на всички кредити над 1 млн. лв., се казва в съобщение на Министерството на икономиката.

 

Проверката стана възможна след като министърът на икономиката Кирил Петков сключи договор за дарение с търговската банка, притежавала до момента 8 броя безналични акции, всяка с номинална стойност 100 лева, (000055% от капитала на ББР), по силата на който търговската банка прехвърли на държавата правото на собственост върху акциите. Така министърът на икономиката, в качеството си на упражняващ правата на държавата като едноличен собственик на капитала в общото събрание на акционерите на ББР, може да предприеме всякакви допълнителни, необходими корпоративни действия.

 

Фирмите и връзките

 

"Слънчев ден" АД е фирма, свързана с Георги Гергов. През 2019 г. той прехвърля компанията на Ангел Палийски - известен в публичното пространство като дългогодишен президент на ФК "Ботев" - Пловдив. Солидната финансова подкрепа от ББР за операцията е сигнал за политически патронаж от управляващите. Буквално дни преди офанзивата във варненския общински съвет ръководената от Стоян Мавродиев банка е изкупила близо 29 млн. лв. кредит на определена банка към "Слънчев ден", пишат тогава от в. "Капитал". 

 

Неформално се твърди, че възходът на Палийски се дължи на брокерството на Делян Пеевски - в средата на януари 2019 г.  "Слънчев ден" придобива дружество, чийто единствен проект е имотен проект в столичния квартал "Изток". Той също е финансиран от ББР, както и строителната компания продавач - "Ултрастрой", която исторически често е била подизпълнител на свързани с Пеевски строителни дружества, допълват от изданието. 

 

“Благоевград - БТ” АД е бивша цигарена фабрика, дъщерна на "Булгартабак холдинг". Смята се, че именно под тази шапка са били събрани компании на Пеевски. През 2017 г. "Булгартабак холдинг" АД съобщи през сайта на фондовата борса, че е прехвърлила акции на дъщерни дружества към друга своя фирма. От публикацията се разбира, че на 31 юли същата година в Централния депозитар е регистрирано прехвърляне на 98.19% от акциите на "София-БТ"АД и 100% от акциите на "Плевен-БТ" на "Благоевград-БТ" АД.

 

Според данните за 2016 г. под шапката на благоевградското дружество влизат активи за над 1 млрд. лв., като неговите приходи и тези на дружествата, влезли в него, от началото на годината сумарно възлизат на същата сума, писаха тогава и "Капитал", и "Дневник".

 

Уви, не бе тайна за никого, че Пеевски е един от най-големите клиенти на ББР от години. За пръв път обаче това бе посочено от най-висшестоящия в Министерството на икономиката - служебният министър Кирил Петков. 


Кредити очевидно получава и свързаната с депутата от ДПС фирма "Маркет инвестмънт" (Техномаркет). Към 27 септември 2019 г. свързани с Пеевски компании вече имат около 250 милиона лева заеми от ръководената (тогава) от Стоян Мавродиев банка. Тогава са отпуснати 100 милиона лева на компанията за мениджъри в "Техномаркет".

 

За целта веригата за техника формално е извадена от групата "Булгартабак".

 

Фирмата "Роудуей кънстракшън" е една от 8-те компании, получили солен кредит от ББР. 150 милиона са били отпуснати през 2019 г. С тези пари е станала възможна покупката на  "Пътстройинженеринг" АД - сравнително малка фирма със седалище в кърджалийското село Груево. Предишният собственик на "Пътстройинженеринг" е бизнесменът Румен Гайтански - Вълка. Фирмата е придобита от адв. Иван Емилов Георгиев за 100 лева. 

 

"Параходство БМФ" АД е дружество, свързано с братята Кирил и Георги Домусчиеви, показва една обикновена справка в Търговския регистър. Името на Кирил Домусчиев, собственик на Нова Броудкастинг Груп се свързва с Делян Пеевски. "Параходство БМФ" АД е приватизирано от двамата братя през 2008 г. 

 

"Параходство БМФ" АД е дружество, свързано с братята Кирил и Георги ДОмусчиеви, показва една обикновена справка в Търговския регистър. Името на Кирил Домусчиев, собственик на Нова Броудкастинг Груп се свързва с Делян Пеевски. "Параходство БМФ" АД е приватизирано от двамата братя през 2008 г. По този договор Домусчиев дължи 52 милиона лева неустойка. Информацията бе съобщена първо в "Медиапул", а по-късно потвърдена и от Агенцията за публичните предприятия и контрол пред "Капитал" в началото на ноември 2019.

 

"Транспект" АД също е дружество, което се свързва с Делян Пеевски. Дружеството придобива компанията "Юнион Ивкони". Под неговата шапка е и друга голяма фирма в автобусния бранш - "Груп Плюс", както и компанията за минерална вода "Ком", която също се свързва с бившия депут от ДПС. Свързаният с Пеевски търговец на едро "ЕКСПРЕС ЛОГИСТИКА И ДИСТРИБУЦИЯ" купи компанията за минерална вода в края на август миналата година.

 

"Инса Ойл“ ЕООД е компания, която се занимава с биоетанол. Свърза се с хотел "Берлин" заради общият собственик - дружеството "Джи Ес формула" на Деян Калинов. Компанията е собственост на Георги Самуилов. "Инса ойл" доставя петрол на пристанището в Бургас, чийто концесионер е Кирил Домусчиев. Освен това "Инса ойл" е част от асоциацията на дребните търговци на горива, която е част от КРИБ.

 

Фирмата "Инса Ойл" на Георги Самуилов, чийто генезис е от "Мултигруп", неведнъж е била обект на митнически и данъчни проверки в периода 2006 – 2009 г. В началото на 2018 г. "Инса Ойл" купи "Общинска банка", която дотогава бе в хватката на миноритарните акционери – фирми на бизнесмена Христо Ковачки, също свързван с ДПС, но и с ГЕРБ. Според анализатори от тогава започва разрастването на влиянието на "Инса Ойл", зад която всъщност застанал Делян Пеевски, пишат от "Медиапул".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6529 |22.01.2021 2021/22 Шампионска лига на УЕФА: Какво трябва да знаем? . 14| 11789 |09.01.2021 Експертът Васко Начев: Купуваме газ от Азербайджан, но няма какво да го правим . 15| 7879 |15.12.2020 Собственици на заведения към Щаба: Какво се промени, след като ни затворихте - нищо! . 1| 7718 |16.07.2020 Внимание! Още примери за нелоялна конкуренция на свободния пазар. Какво да се прави?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads