Реклама / Ads
4| 5302 |21.10.2014

Ето ги вариантите за пенсионна реформа

.
Консултативният съвет към вицепремиера и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков ще представи днес варианти за продължаване на пенсионната реформа.

Съветът изготви пакет от предложения за промени в осигурителната система. Кои от тях ще бъдат внесени за обсъждане и гласуване в парламента, ще реши следващият редовно избран кабинет, информира БНР.

 

Вариантите за продължаване на реформата са в отговор на препоръки и критики към страната ни от Европейската комисия. На България бе препоръчано да премахне поетапно възможностите за ранно пенсиониране, да въведе една и съща законоустановена пенсионна възраст за мъжете и жените, да въведе по-строги критерии и механизми за контрол при отпускането на пенсии за инвалидност, така че да се ограничат ефективно злоупотребите.

 

Препоръчва се да се планира годишно увеличаване на възрастта за пенсиониране на базата на обвързващ механизъм с продължителността на живота. Работещи в силовите ведомства вече протестираха срещу въвеждането на минимална възраст за пенсиониране.

 

За да се избегне напрежение и масово напускане с цел пенсиониране, което би затруднило работата в министерствата на отбраната, правосъдието и вътрешните работи, Консултативният съвет предлага въвеждане на преходен период - от 3 до 5 години, в които оставащите на работа в системата ще имат право да се пенсионират при досегашните условия.

 

В краткосрочните мерки на Консултативния съвет се предлага да се повиши още от догодина възрастта за пенсиониране и за трите категории труд, да се увеличи поне с процент вноската за пенсии, като се запази съотношението на плащане - 60 процента от работодателя и 40 от работника.

 

Решение се предлага и за хората от първа и втора категория труд, осигурявани в професионалните фондове. Мнението е, че фондовете трябва да започнат да плащат срочни пенсии в размер, свързан с натрупаното по личните партиди. А НОИ да доплаща разликата в размера до изчислената пенсия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay Donate now
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Забавянето на пенсионната реформа ни излиза много скъпо 22| 6501 |17.09.2013 . Т.Младенов: Вдигаме пенсионната възраст плавно, няма да отстъпим 7| 4412 |02.12.2011 . Т.Младенов: Ще търсим консенсус за пенсионната реформа 9| 4658 |27.11.2011 . Пенсионна реформа ще има, отсече Дянков 89| 4902 |27.11.2011

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads

НАЙ-ЧЕТЕНИ

    Реклама / Ads

    БЛОГОВЕ

    ДОБРО УТРО