Реклама / Ads
0| 6552 |22.01.2015 БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ

ЕЦБ съживява еврозоната с €1,1 трлн.

.
Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да запази непроменени основните лихвени равнища на рекордно ниски нива на фона на опасността от дефлация и все още слабото представяне на икономиката в еврозоната.
 

Без промяна остават основната репо лихва от едва 0,05%, депозитната лихва на ниво от -0,2% и пределната заемна лихва на ниво от 0,3%.

 

Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което ЕЦБ кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната. Решението беше взето днес на среща на Управителния съвет на банката.

 

Председателят на ЕЦБ Марио Драги обяви план на Европейската централна банка за инжектиране на 1,1 трилион евро в еврозоната чрез т. нар. „количествени облекчения", по подобие на мерките на Федералния резерв на САЩ.

 

По време на традиционната си пресконференция след заседанието на Управителния съвет Драги заяви, че ЕЦБ ще купува държавни и частни облигации до 60 милиарда евро всеки месец, докато нивата на инфлация достигнат до 2%. По думите му това ще продължи до края на септември 2016 година и ще започне от март 2015 година.

 

Драги потвърди, че закупуването на боновете ще се базира на дела на националните централни банки в капитала на ЕЦБ, което е разочарование за някои, които се надяваха, че ЕЦБ да поеме цялата тежест.

 

Шефът на Европейската централна банка обаче подчерта, че банката ще наблюдава операциите по закупуването на боновете, за да запази „единството" на монетарната политика в еврозоната и че рискът ще бъде поделен, пише нюз.бг.

 

„Печатането" на пари с цел купуването на правителствен дълг и другите мерки за „количествени облекчения" трябва да намалят цената на кредитирането и да стимулират икономическия растеж в еврозоната.

 

Преди Драги да обяви новината еврото се търгуваше спрямо долара за 1,1632, но после се понижи до 1,1535.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 44| 8685 |05.01.2015 The Wall Street Journal шокира: Еврозоната е близо до разпад . 19| 6380 |27.05.2013 България втора по спад на доходите сред държавите извън еврозоната . 0| 5523 |15.05.2013 Еврозоната изпада във все по-дълбока рецесия . 4| 6686 |20.11.2012 Дянков: България може да влезе в еврозоната до 5 години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads